Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje struke

Kako u reforme kad svaka vlada želi samo zadržati vlast?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kozmetički rebalans, poručuje HNS-ov Dragan Kovačević, znak je da je Vlada odustala od gospodarskih mjera i programa oporavka zemlje.

'Ova Vlada je vrlo dosljedna u provođenju ekonomske politike uništavanja zemlje i produbljivanja krize koja će poslije ovih mjera još više pogoršati', ističe Kovačević. Nema Vlade koja bi se odlučila na drastične korake pred kraj mandata. No, kada 80 tisuća ljudi iz privatnog sektora završi na ulici poruka je da je situacija ozbiljna. Ovogodišnji pad u industriji iznosi 2,7 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OPORAVAK HUB: Prognoza rasta realnog BDP-a ove godine 5,3 posto, u 2022. još viši Slika nije dostupna Potrebne velike reforme Doznajte kojim 'bolnim' rezovima gospodarstvo može rasti 5 posto

>> Nema rezanja plaća, novih poreza, povećanja PDV-a...

Potrošnja je pala za 4,3 posto, a nelikvidnost je narasla na vrtoglavih 30 milijardi i 300 milijuna kuna. U usporedbi s ostalim zemljama čini se kako Hrvatskoj oporavak ide teže. 'U situaciji kada svaki treći euro odlazi na refinanciranje vanjskog duga tako da ne možemo govoriti o nekakvom oporavku životnog standarda', smatra Hrvoje Stojić, ekonomski analitičar. Središnja banka predviđa da će pad BDP-a u Hrvatskoj u ovoj godini iznosi do 1,6 posto, a deficit će dosegnuti oko 13 milijardi kuna.

>> Kosor: Povećavamo trošarine na cigarete i benzin

'U nekom horizontu od tri do pet godina možemo računati na jedan vidno brži oporavak ako se danas još prihvatimo posla po pitanju strukturnih reformi', zaključuje Stojić. A kako u reforme, kad je svakoj Vladi čini se jedina misija zadržati vlast.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene