Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbija u šoku

U srpskom Puntu dijelovi 20 hrvatskih tvrtki?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski Fiat punto sklapat će se u Kragujevcu od dijelova koji će dobrom dijelom biti proizvedeni u hrvatskim tvornicama, što je za srpsku javnost pravi skandal.

Talijani pregovaraju s nekoliko hrvatskih tvrtki koje su zainteresirane za proizvodnju dijelova za Punto, potvrdio je za Press Aleksandar Ljubić, savjetnik direktora srpske Agencije za privatizaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Vojsku Srbije 'Zastava' napravila 'srpski hummer' Slika nije dostupna Žele priznavanje svojih prava Srbija: Pobuna u tvornici kalašnjikova

Mnoge srpske tvrtke ispale su iz posla, a Ljubić ističe da je Talijanima najvažnije da proizvođači komponenti za Punto ispunjavaju standarde. Prije svega kvalitetu i pouzdanost, ali i da su u što bližem okruženju zbog troškova transporta.

>> Krajem ožujka prvi kragujevački Punto, stajat će 7.830 eura

'Samo vozilo sastoji se od 10.000 dijelova i logično je da će dijelove raditi mnogobrojne tvrtke. Fiatu je važno da što više kooperanata lokalizira da bi smanjio troškove transporta. U ovom poslu Fiat pregovara s velikim brojem domaćih i stranih tvrtki za proizvodnju akumulatora, guma, kablove, dijelova od plastike, metala', rekao je Ljubić.

'Hrvatske tvrtke pokazale veći interes od srpskih'

Menadžer hrvatskog automobilskog klastera Branko Mihalić, izjavio je za Press da konkretna suradnja s hrvatskim tvrtkama nije realizirana. Mihalić kaže da se petnaestak tvrtki iz Hrvatske kvalificiralo za izradu dijelova za Punto i da su vrlo zainteresirane za taj posao, ali ništa još nije realizirano. Predsjednik Samostalnog sindikata 'Zastava automobila' Zoran Mihajlović kaže da su 'nažalost hrvatske tvrtke pokazale veći interes za sklapanje punta od domaćih kooperanata'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene