Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka središnja banka Federalne rezerve - FED, smanjila je u srijedu svoju referentnu kamatnu stopu za pola postotka, na 1,0 posto, nastojeći revitalizirati gospodarstvo pogođeno brojnim teškoćama koje su povezane s najtežom financijskom krizom u desetljećima.


FED je kamatnu stopu za prekonoćne posudbe bankama smanjio na 1,0 posto, što je razina na kojoj je posljednji puta bila u razdoblju 2003.-2004. godine. Niže od 1,0 posto FED-ova referentna kamatna stopa nije išla od 1958. godine, za vrijeme predsjednika Dwighta Eisenhowera, izvješćuju američki mediji.

Vezani članci U Škotskoj otkriveni otisci starijeg rođaka T. rexa šiljastih zuba stari 170 milijuna godina (Foto: Scottish Journal of Geology) Rijetki ostaci iskopani u Škotskoj ostavili svijet bez teksta: Otkriveni tragovi ''izgubljenog doba'' Slika nije dostupna Poduzetnicima niže kamate na kredite

To je drugi put u ovom mjesecu da FED smanjuje svoju kamatnu stopu za pola postotka, nakon 8. listopada kada je to učinio u koordinaciji sa središnjim bankama drugih najrazvijenijih gospodarstava u svijetu. 

>> SAD: FED odobrio preuzimanje banke Wachovia od Wells Farga

U kratkom popratnom priopćenju, FED je naveo da će 'intenziviranje poremećaja na financijskom tržištu vjerojatno donijeti dodatno ograničenje potrošnje, djelomice zbog ograničene mogućnosti kućanstava i poduzeća da pribave kredite'.

FED je istaknuo da je imao prostora za smanjenje referentne stope jer slabljenje gospodarstva smanjuje opasnost da inflacija izmakne nadzoru. Gospodarsko opadanje pridonijelo je dramatičnom padu cijena nafte i drugih sirovina.

Dok mnogi američki ekonomisti smatraju da je zemlja već pala u recesiju, oni istodobno ističu kako će agresivni napori FED-a da smanji kamatne stope i poduzme druge mjere za odmrzavanje kreditnog tržišta, spriječiti produljeno i duboko gospodarsko opadanje u SAD-u.

Nakon akcije FED-a, očekuje se da će brzo uslijediti istovjetno smanjivanje primarne kamatne stope za kredite komercijalnih banaka, koja određuje cijenu milijuna potrošačkih i poslovnih kredita.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju