Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: FED smanjio kamatnu stopu na 1,0 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka središnja banka Federalne rezerve - FED, smanjila je u srijedu svoju referentnu kamatnu stopu za pola postotka, na 1,0 posto, nastojeći revitalizirati gospodarstvo pogođeno brojnim teškoćama koje su povezane s najtežom financijskom krizom u desetljećima.

FED je kamatnu stopu za prekonoćne posudbe bankama smanjio na 1,0 posto, što je razina na kojoj je posljednji puta bila u razdoblju 2003.-2004. godine. Niže od 1,0 posto FED-ova referentna kamatna stopa nije išla od 1958. godine, za vrijeme predsjednika Dwighta Eisenhowera, izvješćuju američki mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZVJEŠĆE EUROSTATA Hrvatska dio pozitivnog trenda u EU-u: Po ovome smo tik uz Finsku Slika nije dostupna Vlada prihvatila izmjene modela A+ Poduzetnicima niže kamate na kredite

To je drugi put u ovom mjesecu da FED smanjuje svoju kamatnu stopu za pola postotka, nakon 8. listopada kada je to učinio u koordinaciji sa središnjim bankama drugih najrazvijenijih gospodarstava u svijetu. 

>> SAD: FED odobrio preuzimanje banke Wachovia od Wells Farga

U kratkom popratnom priopćenju, FED je naveo da će 'intenziviranje poremećaja na financijskom tržištu vjerojatno donijeti dodatno ograničenje potrošnje, djelomice zbog ograničene mogućnosti kućanstava i poduzeća da pribave kredite'.

FED je istaknuo da je imao prostora za smanjenje referentne stope jer slabljenje gospodarstva smanjuje opasnost da inflacija izmakne nadzoru. Gospodarsko opadanje pridonijelo je dramatičnom padu cijena nafte i drugih sirovina.

Dok mnogi američki ekonomisti smatraju da je zemlja već pala u recesiju, oni istodobno ističu kako će agresivni napori FED-a da smanji kamatne stope i poduzme druge mjere za odmrzavanje kreditnog tržišta, spriječiti produljeno i duboko gospodarsko opadanje u SAD-u.

Nakon akcije FED-a, očekuje se da će brzo uslijediti istovjetno smanjivanje primarne kamatne stope za kredite komercijalnih banaka, koja određuje cijenu milijuna potrošačkih i poslovnih kredita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene