Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: FED odobrio preuzimanje banke Wachovia od Wells Farga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka središnja banka Federalne rezerve odobrila je preuzimanje posrnule banke Wachovia i njezinih podružnica od banke Wells Fargo.

Odlukom FED-a, Wells Fargo je postao pobjednikom u bici za jednu od najvećih komercijalnih banaka u SAD, s 3.300 podružnica u 21 saveznoj državi.

Pročitajte i ovo Mislav Bago i Jelena Pavičić Vukičević U PETAK PREUZIMA VLAST Što čeka Tomaševića kad preuzme ključeve grada? Pavičić Vukičević poručuje: "Nema nagaznih mina" Slika nije dostupna zbog korone zatvorene granice Koronavirus odvojio roditelje od beba: Još 125 djece čeka da netko dođe po njih

Bankarski div Citigroup prvotno je pokušao blokirati preuzimanje Wachovie od Wells Farga.

Wachovia, posljednja u nizu američkih banaka koje su se urušile u globalnoj financijskoj krizi, sa sjedištem u Charlotteu u Sjevernoj Karolini, donedavno je bila četvrta po veličini banka u SAD s deklariranom imovinom od 812 milijardi dolara i 120.000 zaposlenih. 

>> MMF: Globalni financijski sustav na rubu zagušenja

>> SAD: Vlada preuzima vlasničke udjele u američkim bankama?

Pritisnuta ogromnim gubicima našla se pred stečajem sredinom rujna, nakon što je njezina dionica pala za više od 70 posto.

Citigroup je ponudila 2.2 milijarde dolara za bankarske aktivnosti Wachovie, uz pokrivanje 42 od 312 milijardi dolara njezinih gubitaka, dok je ostalo trebala preuzeti savezna depozitarna agencija FDIC.

No, Wells Fargo je kasnije dao sedam puta veću ponudu, od 15 milijardi dolara, za kupnju cijele Wachowie, ističući kako njegov prijedlog ne uključuje vladinu intervenciju niti novac poreznih obveznika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene