Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruski Lukoil zainteresiran za PKN, OMV i MOL

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi po veličini ruski proizvođač nafte Lukoil želi kupiti rafinerije u srednjoj Europi ali protekcionizam mu onemogućuje preuzimanja, izjavio je zamjenik predsjednika uprave ruske kompanije Leonik Fedun.

Lukoil je zainteresiran za kupovinu poljskog PKN-a i Lotosa, te austrijskog OMV-a i mađarskog MOL-a, ali je otpor vlada u tim zemljama nemoguće premostiti, naglasio je Fedun.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Andrej Plenković CRNO ZLATO KAMEN SPOTICANJA Vučić i Brnabić bjesne: ''U čemu je problem?'' pita Plenković, a pohvalio se i da je Orbanu objasnio neke stvari

"Pričaju o slobodnoj trgovini ali nitko nije spreman dopustiti da stranci kupuju njihove kompanije", kazao je Lukoil-ov čelnik na brifingu u Londonu.

Lukoil je prirodni kupac poljskih rafinerija jer ih opskrbljuje sirovom naftom ali Poljska iz ideoloških razloga nije spremna prodati svoje kompanije, ustvrdio je Fedun.

Poljski premijer je u srijedu izjavio da treba povući određene poteze kako bi se pripremio teren za spajanje PKN-a i Lotosa. Poljska vlada želi stvoriti moćnu nacionalnu kompaniju i zaštititi je od preuzimanja izvana.

Lukoil je raspravljao s bankarima i o mogućem preuzimanju austrijskog OMV-a ali je odustao od tog plana i izravnog obraćanja austrijskoj kompaniji zbog političkog otpora u Austriji. "Pokušali smo ali nismo uočili razumijevanje", naglasio je Fedun.

Ruska kompanija zainteresirana je i za mađarski MOL koji se trenutno brani od OMV-ove ponude za neprijateljsko preuzimanje, dodao je, izražavajući istodobno mišljenje da mađarska vlada neće prihvatiti nijednog stranog kupca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene