Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki trgovinski deficit narastao je u studenome 2007. na najvišu razinu u 14 mjeseci, ponajviše zbog visokih cijena uvozne nafte, ali je deficit u trgovini s Kinom donekle smanjen, zahvaljujući slabom dolaru koji je potaknuo rekordni porast izvoza, objavilo je jučer američko ministarstvo trgovine.


Prema podacima ministarstva, trgovinski defict SAD-a narastao je u tom razdoblju za 9.3 posto i popeo se na 63.1 milijardu dolara. Neravnoteža je puno veća od očekivanih 60 milijardi.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković opet komentirao Ćorićevu izjavu: "To je lažna hajka, nitko iz vlasti ne gleda tko što piše na mobitel" Igor Dekanić, stručnjak za energetiku Stručnjak za energetiku o dramatičnom padu cijena nafte: "Hrvatska bi time mogla biti jako pogođena"

Porast vanjskotrgovinskog deficita potaknut je povećanjem izdataka za uvoz nafte od 16.3 posto, na rekordnih 34.4 milijarde dolara. 

Uz sadašnje cijene barela nafte od 100 dolara, analitičari očekuju daljnje povećanje tih izdataka idućih mjeseci.

Ian Shepardson, iz analitičarske tvrtke 'High Frequency Economics', navodi kako je deficit pojačan i zbog velikog pada izvoza komercijalnih zrakoplova.

Veliki skok cijena nafte povećao je ukupni uvoz roba i usluga za tri posto na rekordnih 205.4 milijarde dolara. U izvozu je također postavljen rekord, s rastom od 0.4 posto na 142.3 milijarde dolara.

Američki izvoz u značajnom je porastu u posljednje dvije godine, jer je slabljenje dolara prema ostalim valutama učinilo američku robu jeftinijom na inozemnim tržištima, potičući američke proizvođače i farmere.

Analitičari vjeruju da će izvozni 'boom' u konačnici rezultirati
padom trgovinskog deficita u 2007., nakon petogodišnjeg rekordnog rasta.

Uvoz iz Kine bio je u prvih je 11 mjeseci veći od izvoza za 237.5 miljardi dolara, što je najveći godišnji deficit ikada zabilježen u trgovini s jednom zemljom, i bez uključivanja prosinca u računicu.

Gledano po zemljama, deficit s Kanadom, najvećim trgovinskim partnerom SAD-a, pao je za 12.1 posto na 4.7 milijardi u studenome dok je deficit s Meksikom narastao za 1.4 posto na 7.6 milijardi dolara. 

Manjak u trgovini s EU skočio je za 12.6 posto na 10.4 milijarde dolara.

Kritičari trgovinske politike Busheve administracije, ističu kako će, unatoč padu deficita, neravnoteža ostati na bolno visokoj razini, kao odraz nepoštene trgovinske prakse drugih zemalja, koja je pridonijela gubitku više od tri milijuna proizvodnih radnih mjesta u SAD-u od 2000. godine.

S nastavkom krize na stambenom i kreditnom tržištu, povećanjem nezaposlenosti i sve lošijim ekonomskim izgledima u 2008., koji su potakli najave dolaska recesije, gospodarska i trgovinska politika postaju središnje teme aktualne predizborne kampanje u SAD-u.