Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza srezala listu najbogatijih

Rang lista milijardera po kriteriju tko je manje izgubio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza je debelo srezala listu najbogatijih ljudi na svijetu. Tako se na ovogodišnji popis milijardera ulazilo po principu tko je manje izgubio, a ne tko je više zaradio. Ipak, nekome kome je banka zaplijenila kuću teško se saživjeti s problemima sirotih malih bogataša.

U doba krize svatko svoju muku muči - netko je ostao bez kuće i posla, a netko bez koje milijarde. 'Milijarderi su pogođeni krizom kao i većina ljudi. Njihove su dionice pale, pa je tako i njihovo bogatstvo doživjelo pad. Zanimljivo je kako unatoč velikom uspjehu, nisu uspjeli zadržati svoje bogatstvo', kaže Lusia Kroll, urednica časopisa Forbes.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zima zima, zube ima Zimski uvjeti iznenadili mnoge: Kako se sa snijegom i hladnoćom nose europske zemlje u kojima su uvjeti ekstremni? Slika nije dostupna Prema Forbesu FOTO: Deset najmoćnijih osoba na svijetu

Na listi su ove godine 793 milijardera. Prosječni milijarder sada vrijedi tri milijarde dolara, što je 23% manje nego prošle godine. 'Kao što vidite, lani je bilo 1125 milijardera. Ove su godine pali na brojku od 793. Ako to gledamo u njihovom bogatstvu, ono je s 4,4 bilijuna dolara palo na 2,4', dodaje Steve Forbes, vlasnik časopisa Forbes.

Kriza je pogodovala, čini se, Billu Gatesu, suosnivaču Microsofta, koji se s prošlogodišnjeg drugog mjesta popeo na sam tron. Gates na računu ima 40 milijardi dolara. Iako je prošle godine izgubio 18 milijardi, prošao je bolje od prošlogodišnjeg najbogatijeg čovjeka na svijetu Warrena Buffeta.

Na trećem je mjestu meksički telekomunikacijski magnat Carlos Slim Helu s 35 milijardi dolara. Četvrti je predsjednik uprave Oraclea Larry Ellison, a peti je vlasnik Ikeae s 22 milijarde. Popis najbogatijih uključuje građane 53 države, a Amerikanci drže 10 od prvih 20 mjesta. Najgore su ove godine prošli Rusi kojih je gotovo dvije trećine manje nego lani.

Da su na Forbesovoj listi bogataši bez obzira na podrijetlo njihova bogatstva, dokazuje i činjenica da je na 701. mjestu ozloglašeni šef jednog od najmoćnijih narkokartela, Meksikanac Hoakim Guzman. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na milijardu dolara. 2001. pobjegao je iz zatvora, pa su Amerikanci za njim raspisali tjeralicu i nude nagradu od 5 milijuna dolara. Dovoljno za početni kapital.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene