Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon dugotrajnih pregovora sa sindikatima, češki Škoda Auto, u vlasništvu Volkswagena, ponudio je svojim radnicima, za ovu i sljedeću godinu, plaće veće 13 posto.


Sindikati su prihvatili ponudu za ovu godinu, ali smatraju da plaća u 2008. godini treba pratiti kretanje inflacije te najavljujuju mogući štrajk idući utorak. 

Vezani članci Vlak naletio na vozilo u blizini Vodnjana 06 Objavljeni detalji naleta vlaka na auto u Vodnjanu: Vozač se nije zaustavio na znak Stop i nije bio vezan Medvjed ''Stalo mi je srce'': Izašli na trijem kako bi pozdravili medvjeda, pa gorko požalili

Iz Škode kažu da bi daljnje povećanje plaća moglo ugroziti njihove planove za proširenje poslova i poručuju da je njihova ponuda dosegla limit. 

Plaće u Češkoj rastu godišnje oko 6 posto te mnogi analitičari smatraju da bi dvoznamenkasti porast plaća radnika Škode mogao inicirati dodatne zahtjeve sindikata u drugim
kompanijama, što bi u konačnici dovelo do znatnih makroekonomskih poremećaja, poput porasta nezaposlenosti i inflacije te usporavanja ekonomskog rasta. 

Prosječna plaća radnika Škode od 816 eura, predstavlja u prosjeku najvišu plaću u češkoj automobilskoj industriji, ali to je samo četvrtina iznosa koja se u tom sektoru zarađuje u zapadnim zemljama.