Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

German Gref izjavio je u Moskvi kako Sberbank, glavni kreditor Agrokora, nije spreman pregovarati o novim financiranjima Agrokora dok god se ne postigne dogovor s hrvatskom Vladom, prenosi Reuters.


Izvršni direktor ruske banke Sberbank German Gref rekao je za Reuters kako suradnja s hrvatskom Vladom oko Agrokora nije bila jednostavna. Poručio je kako neće dati novac za novi kredit Agrokoru dok ne postignu dogovor s hrvatskom Vladom.

Vezani članci Anvar Azimov (Foto: Nova TV) Rusko-američki sukob zbog Agrokora: "Neka američke banke dođu i spase Agrokor. Ruske banke spremne su to učiniti" Maksim Poletaev (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) "Jako smo blizu postizanja kompromisa oko nagodbe, razgovori su bili vrlo produktivni"

Dodao je kako se ne bi trebali usvajati zakoni koji vjerovnicima naknadno ograničavaju njihova prava.

Na kraju je zaključio kako bi hrvatska vlada, ako je već preuzela upravljanje kompanijiom trebala preuzeti i odgovornost za dugove i dati za te dugove - državna jamstva.

Rekao je također kako se Sberbank nikada ranije nije susreo sa situacijom u kojem se vlada neke zemlje na taj način upliće u poslove neke tvrtke.

Gref je najavio i kako će predstavnici Sberbanke sljedeći tjedan razgovarati s Vladom RH.

Kao odgovor na pitanje o mogućem pravnom postupku protiv hrvatske Vlade, Gref je rekao: "Bože sačuvaj nas od takve istrage. Danas smo održali razgovore s glavnim kreditorima. Svi su zbunjeni."

Iz Sberbanka su ranije poručili da su spremni otići i na sud ako bude potrebno, a kako bi vratili više od milijardu eura koje su dali kao kredit Agrokoru.

"Ako je hrvatska vlada preuzela odgovornost za vođenje tvrtke, onda bi također trebala preuzeti odgovornost za dugove. Neka nam daju garanciju za te dugove", rekao je. "Ako to oni nisu spremni učiniti, tada to znači da se trebaju vratiti uobičajnoj tržišnoj praksi", poručio je izvršni direktor Sberbanka.