Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prije nekoliko dana iz Vlade su tvrdili kako državne tvrtke većinu računa plaćaju u roku 60 dana.


Privatnici koji rade s njima uvjeravaju da to jednostavno nije istina! Saša Cvjetojević opskrbljuje državne tvrtke sa priborom i sredstvima za čišćenje. Priznaje da se rokovi plaćanja popravljuju ali na naplatu određenih računa čeka i do godinu dana. 'Naša firma ima velikih problema sa potraživanjem od velikih bolnica KBC-ova gdje su dugovi još uvijek preko 300 dana a pretendiraju kod nekih bonica i do 360', objašnjava Cvjetojević.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Premijer Plenković najavio da se uskoro zatvaraju trgovine, kafići, restorani, teretane, kina... ''Molim građane da shvate ozbiljnost situacije'' Slika nije dostupna Premijerka: Država više nije glavni krivac za nelikvidnost

Kompanija Zvonimira Viduke proizvodi sigurnosne uređaje za željeznicu. Zbog domaćih neplatiša uglavnom se bacio na izvoz. 'Ima računa nekih čak od prošle jeseni koji nisu plaćeni', rekao nam je Viduka. Da bi se nelikvidnost smanjila treba postaviti kreditne limite za svakog klijenta, prvu opomenu poslati nakon 14 dana od isteka roka, obračunati kamate za kašnjenje, te unaprijed provjeriti solventnost kupca. Poslodavci upozoravaju da država kroz neke natječaje posao uvjetuje ako se roba plati tek za 200 dana.

'To je neregularna situacija, nije moguće izdžati isporuku određene robe u nekoliko tjedana a plaćanje u roku od 5 ili 6 mjeseci ali takvih primjera ima da se i danas objevljuju natječaji sa rokovima koji su neodrživi', objasnio nam je Đuro Popijač iz HUP-a. Država krši rokove svima pa tako i Gradu Zagrebu i njegovom Holdingu kasni sa plaćanjem više od 85 miljuna kuna duga za najam i jamstva zakupnine Arene Zagreb. Dužna je miljune i za Splitsku dvoranu. Daleko je Hrvatska od rješenje nelikvidnosti.