Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj ruskih milijardera u godinu se dana prepolovio i sad ih je samo 49, a financijska kriza uništava bankare, građevinare i trgovce, objavio je danas ruski časopis Finans.


Lani je na Finansovu popisu bio 101 dolarski milijarder i samo je SAD bio ispred Rusije po broju megabogataša. Ali lani je još bilo gospodarskoga rasta što su ga poticale rekordne cijene nafte i metala.

Vezani članci U Novu sa starim problemima - 5 Sa starim normalnim vraćaju se i stare boljke: "Neke zemlje iz krize izađu sa jačom ekonomijom, društvom, a neke ponavljaju svoje pogreške desetljećima pa čak i stoljećima" Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, i Mislav Bago Guverner Vujčić otkrio što će biti s kamatama na kredite sljedeće godine i poručio: "Morat ćemo uvoziti radnike"

No ove je godine ruski rubalj devalvirao 35 posto pa je visoka inflacija prorijedila milijardere. Danas ih je manje nego 2007. i 2006. kad ih je bilo 61, odnosno 50, također po pisanju Finansa. Novi popis Finans je najavio za ponedjeljak, a glavni gubitnici na njemu su graditelji Sergej Polonski i tvrtka Mirax te Kiril Pisarev i Jurij Žukov iz grupe PIK.

S popisa su ispali i bankar Ruben Vardanjan, vlasnik brokerske tvrtke Trojka Dialog, Vjačeslav Kantor, vlasnik tvornice gnojiva Acron, te Aleksandar Mamut, vlasnik rudnika zlata i srebra Polymetala. Finans objavljuje svoj popis dva mjeseca prije ruskoga Forbesa. Lani je Finans na vrh popisa stavio magnata Olega Deripasku koji je s bogatstvom od 40 milijarda dolara bio ispred Romana Abramoviča, a poslije je i Deripaska bio na čelu i Forbesove liste.