Obavijesti Video Pretražite Navigacija
G20 u Londonu

'Potrebna veća kontrola zarade i plaćanja u financijskim institucijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri financija najrazvijenijih zemlja, G20 okupljeni u Londonu dogovorili su da treba nastaviti stimulativne postupke radi gospodarskog oporavka, a složili su se i o bankarskim bonusima.

'Nastaviti ćemo primjenjivati odlučne mjere potrebne za provođenje ekspanzivne monetarne i fiskalne politike', precizira se u priopćenju objavljenom nakon sastanka ministara financija u Londonu. Ministri navode da su potrebni dodatni napori za jačanje financijskog sektora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europske članice G20 EU traži novi svjetski financijski poredak Slika nije dostupna G-20 bliži sporazumu o nadzoru nego o regulaciji financijskih tržišta

Dogovorili su da je potrebno preporučiti veću transparentnost i osnivanje tijela koja bi uvela veću kontrolu zarada i plaćanja u financijskim institucijama, kako bi se izbjegla situacija poput one koja je pridonijela izbijanju globalne krize.

Francuzi traže ograničenja bonusa, što je u suprotnosti s stajalištem Amerikanaca. Zemlje G20 su pristale tražiti od Vijeća financijske stabilnosti (CSF) 'da se razrade mogući pristupi limitacije bonusa, ovisno o riziku i dugoročnosti provedbe'.

850 milijardi dolara dodatnih sredstava

Ministri financija su također naglasili da su napravili velike napretke u jačanju Međunarodnih financijskih institucija te da su nadomak dobivanja 850 milijardi dolara dodatnih sredstva što je prihvaćeno u travnju na summitu šefova država.

Ministri G20 su naveli da su spremni od ožujka 2010. sankcionirati zemlje koje se izbjegavaju uskladiti s međunarodnim normama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene