Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija najrazvijenijih zemlja, G20 okupljeni u Londonu dogovorili su da treba nastaviti stimulativne postupke radi gospodarskog oporavka, a složili su se i o bankarskim bonusima.


'Nastaviti ćemo primjenjivati odlučne mjere potrebne za provođenje ekspanzivne monetarne i fiskalne politike', precizira se u priopćenju objavljenom nakon sastanka ministara financija u Londonu. Ministri navode da su potrebni dodatni napori za jačanje financijskog sektora.

Vezani članci Slika nije dostupna Bogati obećali pomoć u izvlačenju svijeta iz krize Slika nije dostupna EU traži novi svjetski financijski poredak

Dogovorili su da je potrebno preporučiti veću transparentnost i osnivanje tijela koja bi uvela veću kontrolu zarada i plaćanja u financijskim institucijama, kako bi se izbjegla situacija poput one koja je pridonijela izbijanju globalne krize.

Francuzi traže ograničenja bonusa, što je u suprotnosti s stajalištem Amerikanaca. Zemlje G20 su pristale tražiti od Vijeća financijske stabilnosti (CSF) 'da se razrade mogući pristupi limitacije bonusa, ovisno o riziku i dugoročnosti provedbe'.

850 milijardi dolara dodatnih sredstava

Ministri financija su također naglasili da su napravili velike napretke u jačanju Međunarodnih financijskih institucija te da su nadomak dobivanja 850 milijardi dolara dodatnih sredstva što je prihvaćeno u travnju na summitu šefova država.

Ministri G20 su naveli da su spremni od ožujka 2010. sankcionirati zemlje koje se izbjegavaju uskladiti s međunarodnim normama.