Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar gospodarstva u Sarajevu

Popijač pozvao investitore iz islamskih zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač pozvao je u Sarajevu ulagače iz islamskih zemalja da iskoriste mogućnosti koje im nudi jugoistok Europe, uključujući Hrvatsku.

Sudjelujući u radu investicijskog foruma koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organiziran uz potporu Islamske banke za razvoj i koji je okupio više od pet stotina sudionika, ministar Popijač je potvrdio spremnost hrvatske vlade da nastavi poticati ulaganja u sva područja gospodarstva. Potvrdio je kako je globalna financijska kriza ostavila traga i na Hrvatskoj no pri tom je podsjetio na niz mjera što ih je u sučeljavanju s posljedicama te krize poduzela hrvatska vlada još od veljače 2009. godine, uključujući i tri rebalansa proračuna čiji je cilj bio smanjiti javnu potrošnju.

Pročitajte i ovo Jahorina ni Bosna nije što je bila Cijene na skijalištima u susjednoj zemlji odletjele u nebo! "Sad je trenutak da hitno reagiramo" Milorad Dodik Spomenuo i hibridni rat Dodik opet šokira! Bošnjačkim političarima poručio da su glupi: "Najbolje je da se raziđemo, neka vam ostane 25 posto teritorija"

Hrvatska je vlada, istaknuo je Popijač, odlučna sujelovati u poticanju inozemnih ulaganja baš kao što kani do kraja godine zaključiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji. 'I to će slijediti zahvaljujući i našim prijateljima iz Slovenije', kazao je Popijač. Investitore iz islamskih zemalja podsjetio je kako su BiH i Hrvatska već godinama najvažniji vanjskotrgovinski partneri te je potvrdio spremnost na dalju uspješnu suradnju u područjima poput energetike, cestogradnje te prehrambene i farmaceutske industrije.

Sarajevski investicijski forum zamišljen je prije svega kao mjesto na kojemu bi bile predstavljene mogućnosti investiranja u Bosni i Hercegovini no i u susjednim zemljama. Bosanskohercegovački gospodarstvenici i predstavnici različitih vladinih agencija potencijalnim investitorima iz islamskih zemalja predstavili su 157 različitih projekata ulaganja u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, energetike i turizma vrijedne više od jedanaest milijaredi eura.

Ne treba strahovati za stabilnost BiH

Predsjedatelj predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je više od pet stotina sudionika sarajevskog foruma da razmisle o potencijalima koje im nudi ta zemlja, ali i susjedstvo. Posebice je inzistirao na potencijalima koje nudi energetski sektor koji je u BiH iskorišten s nepunih četrdeset posto. Silajdžić je ocijenio kako ne treba strahovati za stabilnost BiH unatoč nesuglasicama koje obilježavaju njezinu političku pozornicu.

>> Popijač: Nema više razloga za rast nezaposlenosti

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu suglasio je kako je stabilnost na Balkanu ključ investicija no istaknuo je kako ta stabilnost ne može biti briga samo zemalja poput BiH nego cijele međunarodne zajednice. Uz predsjednika Islamske banke za razvoj Muhameda Alija na sarajevskom su skupu kao posebni gosti sudjelovali i predsjednik vlade Turske Recep Tayyip Erdogan i bivši malezijski premijer Mohammed Mahatir. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene