Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ina Grupa predstavila je financijske rezultate za 2013. godinu.


Dobit Ina Grupe je u 2013. godini pala. Ina Grupa je u 2013. godini zabilježila neto gubitak od 1,5 milijardi kuna, dok je neto dobit u 2012. godini iznosila 681 milijun kuna.  Neto dobitak bez jednokratnih stavki u 2013. iznosio je 953 milijuna kuna.

Milanović: 'U rafinerije nije ulagano gotovo ništa'

'U 2013. godini EBITDA INA Grupe iznosila je 3,7 milijardi kuna, što je pad od 20 posto u odnosu na 2012. Padu EBITDA uvelike je pridonio pad proizvodnje ugljikovodika na domaćim poljima u segmentu Istraživanja i proizvodnje, s obzirom na to da je poslovanje okarakterizirao prirodni pad proizvodnje i lagano smanjenje ostvarene cijene ugljikovodika sa 3 posto nižom cijenom nafte', stoji u izvješću Ine.

Gubitak je zabilježen i na plinskom biznisu - dobit u 2013. je iznosila 775 milijuna kuna. Retroaktivni porezi vezani za vlastitu potrošnju rafinerija koje je donijela Porezna Uprava, dodatno su opteretili rezultat za 220 milijuna kuna. Što se ulaganja tiče, Ina ih je u 2013. godini povećala za više od 2 milijarde kuna, što je porast od gotovo 60 posto u odnosu na 2012. godinu.

Predsjednik Uprave Ine, Zoltán Áldott rekao je da je 2013. za Inu bila teška godina s obzirom na negativna gospodarska kretanja i nepovoljna kretanja potražnje na ključnim tržištima (Hrvatska, BiH, Slovenija), dok se situacija u Siriji također kretala u negativnom smjeru.

Tom je prilikom izjavio izjavio i kako smatra da odnosi između dvaju najvećih dioničara, Vlade i MOL-a nisu pridonijeli lošem rezultatu. Što se istraživanja tiče, INA nove bušotine u ovoj godini planira graditi samo na već postojećim poljima .

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Ina: Ilustracija - 3 Smijenjeni članovi Uprave tužili Inu! Plenković: "To je njihova privatna stvar" Davor Štern i Siniša Petrović na Antikorupcijskom vijeću Štern o prodaji Ine: "Pravo veta bilo je otrovna pilula"; Petrović: "Velika je razlika između vlasništva i upravljanja"
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju