Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) želi osigurati cijenu nafte od najmanje 60 dolara po barelu, izjavio je venecuelanski ministar za energetiku, dodavši da će taj kartel na svojem idućem sastanku vjerojatno smanjiti proizvodnju za 300 ili više tisuća barela dnevno.


"OPEC ima strategiju održavanja svjetskih cijena nafte na razinama od barem 60 dolara po barelu i radit ćemo na održavanju te razine cijena", kazao je Rafael Ramirez. "Vjerojatno ćemo morati srezati proizvodnju za dodatnih 300 ili više tisuća barela", dodao je.

Vezani članci Slika nije dostupna Dogovorena smanjena proizvodnje nafte Slika nije dostupna 'Posljedice bi se u Hrvatskoj mogle osjetiti već za tjedan dana'

OPEC se idući puta sastaje u prosincu, kako bi raspravljao o mogućim smanjenjima proizvodnje radi obuzdavanja snažnog pada međunarodnih cijena sirove nafte koji je uslijedio nakon rekordno visokih razina dosegnutih ljetos.

Venezuela, četvrta najveća izvoznica nafte u Sjedinjene Države, svoju je proizvodnju već umanjila za 138 tisuća barela dnevno. Cijene nafte u srijedu su se kretale nešto iznad 58 dolara po barelu, nakon što su američki podaci o zalihama iskazali pad zaliha goriva.

Ramirezovoj je izjavi prethodila izjava jednog iranskog dužnosnika, koji je cijene nafte niže od 60 dolara po barelu nazvao neprihvatljivima.