Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije dobro

Cijene nafte ponovno porasle na međunarodnim tržištima: "Embargo na rusku naftu značit će smanjenje opskrbe"

Gazprom rafinerija u Rusiji
Gazprom rafinerija u Rusiji Foto: Afp
Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 113 dolara budući da zabrinutost za globalni gospodarski rast zasjenjuju najavljene sankcije EU-a na rusku naftu.

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 113 dolara budući da zabrinutost za globalni gospodarski rast zasjenjuju najavljene sankcije EU-a na rusku naftu koje bi mogle dodatno ograničiti ionako tijesnu opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,75 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 112,65 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,57 dolara višoj cijeni, od 109,83 dolara.

Rast cijena potaknuo je u ovom tjednu prijedlog EU-a o postupnoj obustavi uvoza ruske nafte i derivata u idućih šest mjeseci i o zabrani transporta i osiguranja za transport ruske nafte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PAKET SANKCIJA Prijedlog Ursule von der Leyen o zabrani uvoza ruske nafte naišao na otpor nekih zemalja. "Malo je problematično"

Pročitajte i ovo Kajacima na ruski tanker - 1 NORVEŠKI GREENPEACE Kajacima na ogroman ruski tanker koji iskrcava naftu u zemlju koja ima zabranu na uvoz: "Šokiran sam! Ovo financira Putinov rat"

EU trenutno prilagođava plan kako bi ishodila privolu zemalja koje mu nisu sklone, izjavila su u petak za Reuters tri izvora iz Unije.

"Sve govori u prilog tome da će najavljeni embargo EU-a na rusku naftu značiti akutno smanjenje opskrbe. Bilo kako bilo, OPEC+ ne želi pomoći, unatoč tome što nagli rast cijena energije podiže inflaciju na štetnu razinu", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Ignorirajući pozive zapadnih zemalja da povećaju proizvodnju, Organizacija zemalja izvoznica nafte i njezini saveznici, uključujući Rusiju, ostali su pri svom planu koji predviđa tek skromno povećanje proizvodnje u lipnju, za 432.000 barela dnevno.

Analitičari skeptični

Analitičari procjenjuju da će stvarno povećanje biti daleko manje, s obzirom ograničene kapacitete.

"Nema šanse da neke članice ispune tu kvotu, kada uzmemo u obzir izazove u proizvodnji u Nigeriji i drugim afričkim članicama", rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Ulagači istodobno očekuju veću američku potražnju ove jeseni, nakon što je Washington objavio da planira kupiti 60 milijuna barela sirove nafte za strateške rezerve.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin čuo se s bennettom Putin: "Rusija i dalje 'spremna' omogućiti evakuaciju civila iz Azovstala"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljedice za Hrvatsku Kako bez ruske nafte? U Vladi oprezni, poduzetnici optimistični: "Ovo je sad izvanredna prilika da se nešto promijeni"

Značajniji rast cijena zakočila je danas zabrinutost za potražnju zbog naznaka slabljenja globalnog gospodarstva.

Britanska središnja banka upozorila je u četvrtak da Britaniji prijeti recesija i inflacija viša od 10 posto, podigavši unatoč tome ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 1,0 posto, najvišu razinu od 2009. godine.

Kinesko gospodarstvo blokiraju pak u drugom tromjesečju stroga ograničenja koja bi trebala zaustaviti novi val covida 19.

OPEC je u odvojenom izviješću danas objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 113,04 barela, što znači da je porasla 2,21 dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene