Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obamina administracija predstavila je pojedinosti plana saveznog proračuna od 3,4 bilijuna dolara za iduću fiskalnu godinu što počinje u listopadu, koji uključuje značajno povećanje rashoda za niz domaćih programa, uz uštede od 17 milijardi dolara na račun ukidanja ili smanjivanja oko 120 programa.


Kada je riječ o financiranju ratova, prema proračunskom zahtjevu Pentagona, rat u Afganistanu će prvi puta po predviđenim troškovima premašiti rat u Iraku, sa 65 prema 61 milijardu dolara, od ukupno 130 milijardi predviđenih za te namjene. Osnovni proračun Pentagona za 2010. iznosi 534 milijarde dolara i za 21 milijardu ili četiri posto je veći od ovogodišnjeg. U izjavi koju je dao u Bijeloj kući povodom objave nacrta proračuna, Obama je naglasak stavio na planirane uštede, braneći ih od kritičara, kako onih koji kažu da će se boriti za spas tih programa tako i onih prema kojima su uštede beznačajne u odnosu na ukupne rashode.

'Mi si više ne možemo priuštiti da trošimo kao da deficit nije važan i da rasipanje nije naš problem', rekao je Obama. 'Ne možemo više ostavljati teške odluke za idući proračun, iduću administraciju ili idući naraštaj', dodao je. 'Puno je novca koji se troši nedjelotvorno, a u nekim slučajevima i prilično zapanjujuće', rekao je Obama navodeći kao primjer 'program od 465 milijuna dolara za razvoj alternativnog motora za zajednički lovac bombarder', za koji Pentagon već dvije godine ne traži sredstva jer je zadovoljan s postojećim motorom, ali se program i dalje financira.

Plan proračuna tiskan je kao knjiga na 1.500 stranica

Vezani članci Policija, ilustracija Ispostavljali lažne račune: Dvojac iz Vinkovaca oštetio državu za gotovo 17 milijuna kuna Ministar rada Josip Aladrović Ministar Aladrović i župan Žinić odgovorili gradonačelniku Petrinje: ''Oni su dobili najviše, 30 milijuna kuna. Ovo nije korektno od njega''

Ako Kongres odobri predložene uštede one bi iznosile samo 0,5 posto proračuna, ali se očekuje da će izazvati značajne kontroverze na Capitol Hillu jer će se neki zastupnici boriti za programe koje podupiru, a drugi za značajnije smanjenje rashoda. Republikanski kongresnici i senatori osudili su planirane uštede kao nedovoljne, čim su objavljene pojedinosti plana.

Direktor za proračun Bijele kuće, Peter Orszag, izjavio je za MSNBC News da su te uštede samo početak dugoročnog rada na smanjenju vladine potrošnje, poglavito rasta državnih zdravstvenih programa Medicare i Medicaid. Oko polovice ušteda dolazi od rezanja vojnih programa koje je odobrio ministar obrane Robert Gates, uključujući okončanje proizvodnje lovca F-22 i otkazivanje proizvodnje novih predsjedničkih helikoptera.