Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novizabrani američki predsjednik Barack Obama iznio je okvire plana za oporavak gospodarstva u kojem je zapošljavanje glavni prioritet.


Američki radnici obnavljat će ceste i mostove, modernizirati škole i stvarati više izvora alternativne energije, stvarajući 2,5 milijuna radnih mjesta do 2011. godine, najavio je Obama u tjednoj poruci naciji Demokratske stranke, čija je video snimka objavljena na njegovoj web stranici.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o delimitiranju porodiljnih naknada: ''Sve što ulažemo u ceste i poljoprivredu ima manje smisla ako nas ima manje'' Slika nije dostupna Obama ukida subvencije naftnim kompanijama

'To nisu samo koraci da se izvučeno iz sadašnje krize. To su dugoročna ulaganja u našu gospodarsku budućnost, koja su predugo zanemarivana', naglasio je Obama.

Pojedinosti plana još uvijek razrađuje njegova ekipa za ekonomsku politiku, rekao je Obama, najavljujući početak primjene plana ubrzo nakon preuzimanje dužnosti 20. siječnja 2009.

Pozivajući se na ovotjedne gospodarske pokazatelje za listopad, prema kojima je kupnja novih kuća pala na najnižu razinu u 50 godina, a podneseno je 540.000 novih zahtjeva za naknadu za nezaposlene, što je najviše u 16 godina, Obama je upozorio da u 2009. godini milijuni Amerikanaca mogu ostati bez posla.

'Mi moramo ponovo zaposliti ljude i pokrenuti gospodarstvo, ako ne djelujemo brzo i smjelo, većina stručnjaka sada vjeruje da iduće godine možemo izgubiti milijune radnih mjesta', rekao je.

Za prihvaćenja plana obnove cestovne infrastukture, većinom izgrađene 1950-ih godina, moderniziranje škola, izgradnju farmi vjetro-elektrana i solarnih panela, proizvodnju ekonomičnih automobila i razvoj alternativnih tehnologija za proizvodnju energije, po Obaminim će riječima biti nužna potpora i demokrata i republikanaca.

Rekavši kaku su dobrodošli prijedlozi obiju stranaka, Obama je istaknuo da se o 'nužnosti hitne akcije' ne može pregovarati.

'Nudi nam se prilika za novi početak, to je izazov kojem moramo biti dorasli u danima koji dolaze. Vrijeme je da se djeluje, a kao sljedeći predsjednik SAD-a ja to i namjeravam', najavio je Obama.

Tradiciji tjedne radio poruke naciji američkog predsjednika, popraćene odgovorom oporbene stranke, koju je 1930-ih godina uveo američki predsjednik Franklin Roosevelt, a 1980-ih obnovio Ronald Reagan, Barak Obama dodao je multimedijalnu dimenziju, objavljujući od 14. studenoga video snimku demokratske poruke naciji na YouTube-u.

Bijela kuća, koja na svojim internetskim stranicama objavljuje audio zapis predsjednikove tjedne radio poruke, obznanila je da predsjednik George W. Bush nema namjeru slijediti Obamu s video verzijom, uz napomenu kako tjedna radio poruka s razlogom nosi to ime.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju