Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprodaja spašava Hrvatsku?

10 milijardi kuna moglo bi se zaraditi novim valom privatizacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država od 1. travnja privatizaciju stavlja pod posebni nadzor Državnog odvjetništva.

Prema novim pravilima državnu će imovinu prodavati nova Agencija koja zamjenjuje Fond za privatizaciju. Očekuje se ubrzana privatizacija koja bi trebala donijeti i do 10 milijardi kuna na godinu u proračun.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traži svoj novac VIDEO: Branitelj invalid svezao se lancima pred Fondom Slika nije dostupna Slagao se s obranom Ivana Gotovca Polančec: Gotovca nisam volio jer se na silu htio zbližiti

>> Josipović: Privatizacija je bila potrebna, ali je izvedena nakaradno

Agencija će se baviti i sanacijama tvrtki, a ne samo prodajom. Podnošenje ponuda za kupnju biti će jednostavnije. Investitori bi trebali dobiti bolju uslugu a država više novca.

Zbog 'korupcijskog poučka' pušu i na hladno

'Često investitor dolazi sa jednom idejom ali je ovdje interesantno da će se moći na jednom mjestu moći razgovarati ne samo o dionicama ni samo o nekretninama, već da se mogu sklapati neki paketi koji bi njemu bili interesantniji', rekao je Ruđer Friganović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

'Korupcijski poučak' prošlosti državu sada tjera da puše i na hladno. Zato će Agencija za svaku odluku morati tražiti suglasnost Državnog odvjetništva. Uz to sastaviti će se javni registar u kome će biti nabrojana baš sva imovina kojom država raspolaže.

Hodnici Fonda pamte mnoge teške privatizacijske priče uglavnom obilježene neizvjesnim sudbinama radnika. No bilo je tu i dobrih primjera, kao recimo uspješna prodaja KIM-a Dukatu ili kvalitetna prodaja PIK-a Belje.

Mnogi promašaji Fonda

No, Fond će ipak biti zapamćen po promašajima. Sunačni Hvar, Željezara Split, brodogradilišta. Ali najsramotnija epizoda Fonda je afera Maestro u kojoj je jedan od njegovih bivših čelnika Josip Matanović osuđen na čak 11 godina zatvora zbog uzimanja mita.

'Hrvatski Fond za privatizaciju ima određeni teret koji nosi iz prošlosti i ja vjerujam da je ovakav početak kroz jednu novu Agenciju dobra stvar i mislim da će to biti dobro prihvaćeno od strane investicijske javnosti', dodao je Friganović. Vedran Duvnjak koji je preuzeo Fond nakon najveće afere bit će ravnatelj i nove Agencije. On vjeruje u 10 milijardi kuna koje će godišnje iz Agencije kapati u proračun. Iznos koji bi dobro došao u ubrzavanju oporavka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene