Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nova Europa bori se s tržištem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jačaju strahovi da bi se desetljeće dug gospodarski uzlet zemalja istočne Europe mogao urušiti uslijed globalne financijske krize, no postoje znakovi da su barem neka od tih gospodarstava u rastu u dobrom položaju da prebrode oluju, piše u analizi agencija Associated Press.

'Malo ćemo trpjeti i imati sporiji rast, ali će on i dalje biti oko 4 posto a to je u ovom okruženju snažno gospodarstvo', ocijenio je Ryszard Petru, neovisni poljski analitičar. 

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

'A mislim da su Slovačka i Češka slične Poljskoj. U osnovi su zdrave.'

Iako su se ovoga tjedna burze oporavile, za neke od država koje su najviše profitirale od promjene političkog i gospodarskog sustava prije dva desetljeća, možda dolaze teška vremena.

Stručnjaci kažu da je mađarsko stanje školski primjer toga što može poći po zlu kada se zemlja previše oslanja na strano financiranje. Šest od deset hipoteka u Mađarskoj obračunato je u stranim valutama, većinom švicarskim francima i eurima, a mađarska domaćinstva i tvrtke imaju više od 62,3 milijarde zajmova vezanih uz strane valute.

Ova je kriza pokazala kako ne postoji jasna crta razdvajanja između kapitalizma i socijalizma. Komentator John Horvath upozorava da bi Mađarska 'mogla biti najveća europska žrtva sadašnjih financijskih neprilika ako ne poduzme konstruktivne mjere za rješavanje stvarnog problema koji je pred njom'.

Možda i ne iznenađuje da se posljedice pada najmanje osjećaju u najsiromašnijim zemaljama istočne Europe gdje gospodarstva umjetno održava strana pomoć, a malo je subjekata na tržištu. Neki u istočnoj Europi uočavaju ironiju.

Nakon što je pao komunizam bili su pod pritiskom zapada da privatiziraju i prodaju banke i druga državna sredstva. Sada gledaju kako SAD, Velika Britanija i drugi rade ono što je istočnjacima rečeno da nikako ne smiju - državne intervencije.

'Ova je kriza pokazala kako ne postoji jasna crta razdvajanja između kapitalizma i socijalizma', ocjenjuje Željko Kardum, glasnogovornik Zagrebačke burze.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene