Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka vlada još će jednom pokušati spasiti Hypo Real Estate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačko ministarstvo financija priopćilo je da radi na novom pokušaju spašavanja hipotekarne banke Hypo Real Estate, čiji je prvi plan spašavanja vrijedan 35 milijuna eura propao, prenose agencije.

'Moramo vidjeti kako možemo pokupiti rasute komadiće koje su nam bacili pred vrata', slikovito je izjavio glasnogovornik ministarstva Torsten Albig, u vrijeme kada u Berlinu traju sastanci dužnosnika njemačke vlade, središnje banke i financijskih regulatora na pokušaju spašavanja HRE-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demantiraju nesporazume HNB: Korektno surađujemo s Ministarstvom financija Slika nije dostupna Vlada: Saboru upućen prijedlog zakona o osobnom identifikacijskom broju

Glasnogovornik HRE izjavio je u nedjelju da banka 'od 0 do 24' s regulatorima, vladom, bankama i dioničarima radi na pronalasku rješenja krize. Istodobno je priznao da su se u međuvremenu pogoršali problemi s likvidnošću Depfe, irske podružnice HRE-a, koji su inicirali cijelu krizu. 

Poslovanje Depfe uključuje prikupljanje kratkoročnih zajmova za dugoročno kreditiranje najčešće javnih radova pojedinih općina. Kriza znači da Depfa više ne može prikupiti potrebna sredstva za zajmove. 

>> Hypo Real Estate banka pred slomom

>> Summit G4 : Koordinirani odgovor na vrlo ozbiljnu situaciju

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se vratila iz Pariza sa summita posvećenog načinima rješavanja financijske krize u Europi, najavila je izjavu o stanju u Hypo Real Estate za nedjeljno popodne. Vijesti o problemima HRE-a predstavljaju novi korak unatrag za globalni financijski sustav koji se bori s neočekivanom krizom povjerenja. Također predstavlja udarac za njemačku vladu koja se našla pod žestokim kritikama oporbe za način na koji riješava krizu.

Čelnici njemačke hipotekarne banke Hypo Real Estate u subotu navečer izvijestili su o propasti plana spašavanja banke vrijednog 35 milijardi eura - najvećeg do sada u njemačkoj povijesti, prenijele su agencije.

Njemačke novine pišu kako je plan propao jer dvije vodeće njemačke banke, središnja Bundesbanka i Deutsche Bank, dubinskim uvidom otkrile da su problemi HRE-a puno gori nego se isprva činilo.

Hypo Real Estate, koja se uglavnom bavi financiranjem komercijalnih projekata i javnom izgradnjom, prva je njemačka 'žrtva' krize koja je prije nekoliko mjeseci krenula iz New Yorka.

Njemačka vlada i bankarska industrija u ponedjeljak su izvijestile kako Hypo Real Estateu namjeravaju zajamčiti svotu od oko 35 milijuna eura kratkoročnog zajma. Isprva je sanacijom bio predviđen hitan kredit u iznosu od 15 milijardi eura, a potom financiranje tijekom druge polovice iduće godine, što bi ukupno iznosilo 35 milijardi eura, izvijestio je dpa. Novac su trebale osigurati banke, a za njega je u najvećoj mjeri jamčila vlada.

No njemački Welt am Sonntag, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je podatak prema kojemu se uprave većih banaka povlače iz prethodnog dogovora nakon što su se izbliza uvjerile u puno dublje probleme Hypo Real Estatea.

Naime, stručnjaci iz najveće njemačke banke, Deutsche Bank, procijenili su da bi do kraja idućeg tjedna u HRE-u trebalo ubrizgati oko 20 milijardi eura te su upozorili da bi 'do kraja godine bilo potrebno oko 50 milijardi, a do kraja 2009. čak 70 do 100 milijardi eura', prenosi list.

Sanacija je potaknula političke kontroverze u Njemačkoj, gdje su neke oporbene grupe postavile pitanje zbog čega vlada dovodi u opasnost novčana sredstva poreznih obveznika kako bi spasila HRE. Berlin je ustrajao na pretpostavci da se HRE može oporaviti, a pregovori su trajali do petka, no u subotu je objavljeno kako nije potpisan nikakav sporazum.

Izvori bliski pregovorima tvrde da je bankarska industrija isprva tražila da Berlin jednostavno nacionalizira HRE, po uzoru na SAD gdje su nacionalizirane financijske institucije Fannie Mae i Freddie Mac te po uzoru na Britaniju koj je isto učinila s Bradford and Bingley.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene