Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NHS zabrinut najavljenim povećanjem kamata na kredite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) ozbiljno su zabrinuti zbog posljedica koje bi po standard hrvatskih građana mogle izazvati najave banaka o povećanju kamatnih stopa na kredite, pa traže hitan sastanak s predstavnicima banaka, Hrvatske narodne banke i Vlade.

U situaciji u kojoj se nalazi čitav svijet, zbog poskupljenja hrane i energenata (posebno nafte), i kad u Hrvatskoj pokušavamo zajednički dogovoriti mjere za ublažavanje cjenovnog udara, takve najave i prvi postupci banaka traže hitnu akciju, ocjenjuje se u priopćenju predsjednika NHS-a Krešimira Severa.

Pročitajte i ovo Mirovine - 1 Usklađivanje s plaćom Ponovo rastu mirovine, ali umirovljenici se neće usrećiti: "Divim se ljudima što mogu preživjeti s tim" Slika nije dostupna Reagirali na 'napade u javnosti' HUB: Banke nisu ostvarivale profite na povećanju kamatnih stopa!

NHS ističe da je na reakciju bio ponukan pismom građanina koji je u jednoj banci u studenom 2007. sklopio ugovor o stambenom kreditu (kunski kredit s promjenjivom kamatnom stopom od 4,78 posto).

Kako je banka ovih dana objavila da je povećala kamatnu stopu za isti kredit na 6 posto, povećavši kamatu nominalno za 1,22 boda, kamata je zapravo uvećana za 25,5 posto.

Kako je taj građanin i jedini zaposleni član obitelji (s njim je
trudna, nezaposlena supruga i tom su nekretninom bili riješili svoje stambeno pitanje), zbog povećanja rate kredit najvjerojatnije neće moći otplaćivati, pa čestita banci na novostečenoj nekretnini, navodi se u priopćenju.

NHS smatra da banke moraju dati svoj doprinos stabilizaciji standarda hrvatskih građana, jer od njih i hrvatskog gospodarstva žive i na njima ostvaruju visoke dobiti, a za to imaju dovoljno prostora.

"Ako spremnost pokazuju proizvođači, prerađivači, trgovci, državne i lokalne vlasti, banke jednostavno nemaju pravo, ne smiju iz toga biti izuzete", kaže se u priopćenju.

Stoga NHS očekuje da se i predstavnici banaka uključe u izradu mjera za zaštitu standarda hrvatskih građana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene