Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezni inspektori savjetuju

'Ne može se dobiti povrat za porez koji nije plaćen'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjesec dana i više je nego dovoljno vremena za ispunjavanje i predaju prijave poreza na dohodak.

izračunu porezne obveze za građane nema značajnijih promjena.Neoporezivi dio dohotka ili godišnji odbitak u 2009. iznosio je 1.800 kuna mjesečno, a nisu se mijenjali ni faktori za povećanje osobnog odbitka predviđeni za djecu i uzdržavane članove obitelji, kao niti za porezne obveznike koji žive na područjima od posebne državne skrbi.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi Ilustracija Porezni USKOK Žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na putovanja: Na papiru nemaju ništa

Poreznu prijavu moraju podnijeti svi građani koji istovremeno primaju plaću kod 2 ili više poslodavaca ili mirovinu kod 2 isplatitelja. Nakon toga tu su samostalne djelatnosti, odnosno svi koji vode poslovne knjige , građani koji primaju dohodak iz inozemstva, osobe koje primaju plaću, za koju njihov poslodavac nije platio porez, te pomorci koji plove više od 184 dana u godini. No, poreznu prijavu može podnijeti i svaki građanin koji je koristio neku od poreznih olakšica.

Olakšica maksimalnih 12 tisuća kuna

'To je za one izdatke koji su u funkciji stambenih potreba, zdravstvenih potreba i one izdatke koje sam već spomenuo a odnose se na plaćene premije životnih osiguranja, dobrovoljnog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja', kaže mr.sc Ivan Idžojtić, ovlašteni porezni savjetnik. 

Kao i ranije, ukupna olakšica po navedenim osnovama može iznositi maksimalno 12.000 kuna. No, svakako vodite računa o tome da prijavu predate u roku. Naime, ako to ne učinite nadležna porezna uprava ima pravo sama procijeniti vaš dohodak i porez. Jedino ako imate opravdan razlog možete
tražiti od porezne uprave takozvani povrat u prijašnje stanje uz dokazivanje opravdanog razloga. Ipak, to se mora dogoditi u periodu od tri mjeseca od kraja zadanog roka za prijavu poreza. No, što ako slučajno navedete krivi podatak u vašoj poreznoj prijavi ili ne dostavite svu potrebnu dokumentaciju?

'Porezna prijava se može ispraviti u roku godine dana od dana kada je trebala biti predana . Inače godišnja porezna prijava poreza na dohodak se predaje najkasnije do kraja veljače tekuće godine za prošlu godinu', pojašnjava Željko Marinac, ovlašteni porezni savjetnik. Zato vodite računa da prilikom prijave poreza na dohodak predočite svoju poreznu karticu, potvrdu o isplaćenim primicima, te sve potvrde ili račune ako ste koristili neku od poreznih olakšica. 'I za boga neka to ne učine oni koji misle da mogu ostvariti pravo na povrat poreza koji nije plaćen, to je nemoguće', naglašava  ovlašteni porezni savjetnik mr.sc Ivan Idžojtić.

Na koncu shvate da nema povrata već da moraju platiti

'Naime, nije mali broj slučajeva da po godišnjoj prijavi poreza na dohodak ispadne da se na koncu treba platiti , a ne da se treba dobiti povrat', tvrdi Željko Marinac, ovlašteni porezni savjetnik. Za sve koje su u dilemi- OIB nije unio apsolutno nikakve promjene u ispunjavanje poreznog obrasca. Drugi detalj koji sigurno zanima građane je postoji li vremenski rok u kojem je država dužna isplatiti povrat poreza. Odnosno obračunavaju li se zatezne kamate ako se taj rok ne ispoštuje? Naime, prema općem poreznom zakonu u tom slučaju porezni obveznik ima pravo na zateznu kamatu od 14 posto godišnje.

'Još neki uopće nisu dobili rješenja po predanim prijavama za 2008., međutim za ovo nekakvo razdoblje nema ni zateznih kamata . zatezne kamate samo teku u razdoblju kašnjenja u ispunjenju novčane obveze , ali da bi se kasnilo mora se ustvrditi dospijeće, da bi se ustvrdilo dospijeće mora
nastati tražbina, na žalost kod ovih još nije ni nastala tražbina', kaže mr.sc Ivan Idžojtić, ovlašteni porezni savjetnik.  I za kraj ako vas muči pitanje hoće li rebalans proračuna i gospodarska kriza utjecati na to hoće li svim poreznim obveznicima biti isplaćen povrat poreza evo što odgovaraju stručnjaci.

Emisiju Novac gledajte nedjeljom, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene