Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada danima traži gdje rezati i na kraju je došla do najbolje ideje za državu i najgore za građane, neće rezati troškove svog aparata, nego prihode građana. Neće ugroziti socijalni mir ili koaliciju, nego gotovo milijun zaposlenih i poduzetnike koji gospodarstvo drže na životu. Uz stručnu je pomoć, u rekordnom roku pronašli smo stavke na kojima se može štedjeti.


Ekonomski stručnjak Ante Babić troškove države je srezao za pet minuta i to bez harača za sve zaposlene. Prva stavka rezanje subvencija jer najviše ih troše poljoprivreda i brodogradnja. Na državne plaće i socijalna davanja odlazi oko četvrtine proračunskih rashoda. Babić bi ih smanjio za deset posto. 'Govorim samo o centralnoj državi i uštedi od neke tri milijarde', kazao je Babić.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Marić u Saboru predstavio izmjene proračuna, Oporba: "Novca ima, povećajte plaće" Slika nije dostupna Vlada: Deficit proračuna iduće godine 5,5 posto BDP-a

Plaće treba smanjiti samo dok traje kriza ali preveliki državni aparat treba skresati zauvijek. U moru službi, agencija i različitih fondova na koje Vlada troši stotine milijuna kuna, neka imena doista odskaču od drugih, kao na primjer Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa. Čemu služi taj ured i koliko se na njega troši, pogotovo u doba krize?

Od Pelješkog mosta i Podravskog ipsilona Vlada ne odustaje što je nevjerojatno jer tu može uštedjeti još skoro četiri milijarde. Mi u našem pokusnom rebalansu odustajemo i već smo na konju, nakon što smo uz Babićevu pomoć srezali rashode za deset milijardi kuna.

>> Bit će otkaza u državnoj upravi?

>> Naš proračun: U pet minuta uštedjeli smo 14 milijardi kuna

>> 'Nisam ja napravio dug, tko ga je napravio neka ga i plati'

PDV ne dirati, kaže Babić, ali zato treba dizati i trošarine na vozila, naftne derivate, duhan i energente. 'Mislim da bismo tu mogli dobiti još tri, četiri milijarde', zaključio je Babić. No, Vladina je računica je drukčija unatoč opcijama za rezanje troškova. Pa ako sama ne zna, Babić joj je pokazao kako. Ipak, to bi Vladi donijelo velike probleme sa socijalnim i koalicijskim partnerima.

 

vaša netto plaća: kn
vladin namet:
Plaća vam je manja za: 0kn
U novčaniku vam ostaje: 0kn