Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Autocesta od 3 milijarde eura

Najveći projekt u povijesti Crne Gore hrvatskom konzorciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzorcij predvođen splitskim Konstruktorom odabran je kao najbolji ponuđač na međunarodnom natječaju za izgradnju 180 kilometara autoceste kroz Crnu Goru. Odluku o prihvaćanju najbolje ponude još formalno treba potvrditi crnogorska Vlada.

Najveći projekt u povijesti Crne Gore vrijedan je gotovo tri milijarde eura, a crnogorska država sudjeluje s polovicom iznosa. Hrvatski izvođači dobit će koncesiju na trideset godina za održavanje i upravljanje autocestom.
Hrvatski konzorcij pobijedio je zajedničku grčko-izraelsku tvrtku, i austrijski Strabag. Izgradnja će se financirati kreditom, koji će se otplaćivati naplatom cestarine kroz koncesijski ugovor. 'Gradit ćemo autocestu od početka do kraja i njom upravljati sljedećih trideset godina', tvrdi Jure Radić iz IGH.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska ostala kratkih rukava Savjet odbio jamstva: Propao posao stoljeća Slika nije dostupna Trebaju im garancije Hrvatska se bori sačuvati posao stoljeća u Crnoj Gori

Crnogorski mediji navode da je ovaj konzorcij izgradio Dalmatinu, najljepšu autocestu u Europi Autocesta od Bara do Boljara jedna je od najzahtjevnijih u Europi. Na dionici dugoj 180 kilometara izgradit će se čak 150 mostova i tunela. No, prije nego što hrvatska mehanizacija krene u probijanje teško prohodnih planinskih masiva i kanjona, današnju odluku, treba potvrditi crnogorska Vlada.

Čeka se potvrda Crnogorske vlade

Čim se odluka potvrdi potpisat će se ugovor. Nakon toga stručnjaci kreću u ispitivanje terena, izrađuje se idejni projekt i ekološke studije. Crnogorska autocesta gradit će se etapno. U konzorciju kažu da je ovaj posao dokaz kako su hrvatski građevinari postali međunarodni brand koji je u stanju odraditi i najzahtjevnije poslove. 'Na tome im čestitam. Naravno da su dobri odnosi Hrvatske i Crne Gore i naši kontakti u tome pomogli. Želim izraziti svoje zadovoljstvo i čestitam Crnoj Gori na takvoj odluci' dodao je Sanader.

Ključna prednost hrvatske ponude bila je godišnja cijena troškova održavanja autoceste, ali i predviđeno očekivanje povratka uloženog novca. Crnogorski mediji navode da je ovaj konzorcij izgradio Dalmatinu, najljepšu autocestu u Europi.

Crnogorska vlada izrazila zadovoljstvo

Crnogorski ministar prometa Andrija Lompar u srijedu je izrazio zadovoljstvo skorim početkom gradnje autoceste koju će u Crnoj Gori graditi hrvatski građevinski konzorcij na čelu sa splitskim Konstruktorom. Lompar je novinarima izjavio kako je siguran da će Crna Gora imati suvremenu autocestu. 'Izuzetno smo zadovoljni iznosima što su dostavljeni u ponudama i nije bilo iznenađenja', rekao je Lompar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene