Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su sinoć dostavljeni novi dokumenti o jamstvima od posla stoljeća ipak neće bit ništa.


Sinoć su dostavljeni dokumenti koji su još jednom dali nadu da će Konstruktor ipak dobiti posao stoljeća u Crnoj Gori, bila je jedna od najvažnijih jutrošnjih informacija, no sada od toga ipak ništa.

Vezani članci Slika nije dostupna Kinezima službena ponuda za 'posao stoljeća' Slika nije dostupna 'Posao stoljeća' dobit će Kinezi?

Iako nije bilo roka za dostavu garancija Vladin Savjet za izgradnju autocesta iz Crne Gore razmatrao je proteklih nekoliko sati aktualnu situaciju u vezi s gradnjom autoceste Bar-Boljare.

Kako saznajemo, hrvatski Konstruktor sinoć je dostavio dokumentaciju, koja se odnosi na dodatne garancije financijskih institucija. Radi se o ugovoru s američkom financijskom institucijom čiju bi valjanost trebali procijeniti članovi Savjeta. Bilo je jasno da su izgledi da se rok za garancije produži minimalni, ali je ostala nada da bi Savjet mogao nekoliko dana odlučivati.

Iz Vlade Crne Gore nedavno je priopćeno kako Konstruktor ima garancije jedne europske komercijalne banke, ali su za finalizaciju bile potrebne i dodatne garancije svjetskih financijskih institucija. No nakon sastanka Jadranke Kosor i Mile Đukanovića, koji su potvrdili kako su obje Vlade spremne dostaviti zajedničku inicijativu međunarodnim financijskim institucijama, ta je financijska institucija demantirala da je konzorciju Konstruktor dala garanciju. 

Za izgradnju autoceste Bar-Boljare hrvatski konzorcij, koji sačinjavaju IGH, Konstruktor i Tehnika za taj je posao ponudio 2,77 milijardi eura, dok za isti posao konkurira i grčko-izraelski konzorcij HAC-Aktor, 3,92 milijarde eura.

Ministar prometa i pomorstva Andrija Lompar izjavio je da bankovna jamstva što ih je Konstruktor dostavio savjetu ne zadovoljavaju tražene zahtjeve, pa je predloženo crnogorskoj vladi da ugovor poništi, odnosno proglasi ga ništavnim. ‘Svako dalje produženje roka ugrozilo bi vjerodostojnost čitava projekta’, kazao je Lompar, dodavši da je Konstruktor imao dovoljno vremena, šest prvih i još dva mjeseca, da osigura valjana bankovna jamstva.

Savjet je vladi preporučio da se odmah počnu razgovori s drugorangiranim ponuđačem, grčko-izraelskim konzorcijem HCH Actorom, te da ti pregovori ne bi trebali trajati dulje od mjesec dana. Crnogorska vlada službeno će se očitovati o tome na sjednici u četvrtak.