Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjena zakona

Menadžerski bonusi se više neće isplaćivati odjednom u gotovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama kojima se taj zakon usklađuje s direktivama EU-a te se mijenja način definiranja visine i dinamike isplate menadžerskih bonusa.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da se predloženim izmjenama zakon usklađuje s relevantnim direktivama EU-a koje se prvenstveno odnose na smanjenje izlaganja bankarskog sektora rizicima.

EU je zaključila da je jedan od osnovnih uzroka postojeće krize pretjerano izlaganje banaka rizicima, a tome su doprinijeli i neadekvatni sustavi nagrađivanja članova uprava i drugih važnih radnika.

Zbog toga se uvode promjene u sustav menadžerskih bonusa pa se ti bonusi više neće moći isplaćivati odjedanput u gotovini, nego kroz duže vremensko razdoblje i kroz neke druge financijske instrumente, kaže Lalovac.

Vlada izmjenama zakona ne propisuje koliki će biti ti bonusi, nego će se visina i dinamika njihove isplate definirati podzakonskim aktima, odnosno odlukom HNB-a.

>>
Doznajte kome je Vlada dala više, a kome srezala budžet

Premijer Zoran Milanović to je prokomentirao rečenicom da 'ima svoje mišljenje o ekstremnim bonusima, međutim što su ti bonusi veći to država uzima više poreza' pa ne zna treba li to ohrabrivati ili onemogućavati.

Izmjene zakona predviđaju i tješnju suradnju HNB-a s Europskim nadzornim tijelom za bankarstvo u vezi razmjene informacija. Također se jačaju unutarnje kontrole banaka i postrožuju uvjeti za članstvo u nadzornim odborima banaka.

U Hrvatskoj dosad nije trebala suglasnost HNB-a za članstvo u nadzornom odboru neke banke, no to će se sada promijeniti jer stroža pravila EU-a povećavaju kontrolu menadžmenta zbog boljeg upravljanja rizicima. Stoga će svi novi članovi nadzornih odbora ubuduće trebati suglasnost HNB-a, a postojeći članovi morat će se uskladiti do ožujka 2014.

Liberaliziraju se i informacije vezane za bankarsku tajnu kako bi se onima koji su eventualno obavili transakciju na krivi račun omogućilo da od banke dobiju povratnu informaciju, kao i da se omogući davanje određenih podataka koje zatraži DORH.

Izmjenama zakona dodaju se nove odredbe o zaštiti potrošača, tako da će banke morati puno jasnije i transparentnije poslovati s građanima kod odobravanja kredita, ističe Lalovac.

Potrošače se mora jasno obavijestiti pod kojim uvjetima uzimaju kredite, vezano za kamatne stope i način njihove promjene, kao i u vezi naknada, prigovora i mjera zaštite potrošača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz" Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene