Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila prijedlog izmjena Zakona o kreditnim institucijama kojima se taj zakon usklađuje s direktivama EU-a te se mijenja način definiranja visine i dinamike isplate menadžerskih bonusa.


Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je da se predloženim izmjenama zakon usklađuje s relevantnim direktivama EU-a koje se prvenstveno odnose na smanjenje izlaganja bankarskog sektora rizicima.

EU je zaključila da je jedan od osnovnih uzroka postojeće krize pretjerano izlaganje banaka rizicima, a tome su doprinijeli i neadekvatni sustavi nagrađivanja članova uprava i drugih važnih radnika.

Zbog toga se uvode promjene u sustav menadžerskih bonusa pa se ti bonusi više neće moći isplaćivati odjedanput u gotovini, nego kroz duže vremensko razdoblje i kroz neke druge financijske instrumente, kaže Lalovac.

Vlada izmjenama zakona ne propisuje koliki će biti ti bonusi, nego će se visina i dinamika njihove isplate definirati podzakonskim aktima, odnosno odlukom HNB-a.

>>
Doznajte kome je Vlada dala više, a kome srezala budžet

Premijer Zoran Milanović to je prokomentirao rečenicom da 'ima svoje mišljenje o ekstremnim bonusima, međutim što su ti bonusi veći to država uzima više poreza' pa ne zna treba li to ohrabrivati ili onemogućavati.

Izmjene zakona predviđaju i tješnju suradnju HNB-a s Europskim nadzornim tijelom za bankarstvo u vezi razmjene informacija. Također se jačaju unutarnje kontrole banaka i postrožuju uvjeti za članstvo u nadzornim odborima banaka.

U Hrvatskoj dosad nije trebala suglasnost HNB-a za članstvo u nadzornom odboru neke banke, no to će se sada promijeniti jer stroža pravila EU-a povećavaju kontrolu menadžmenta zbog boljeg upravljanja rizicima. Stoga će svi novi članovi nadzornih odbora ubuduće trebati suglasnost HNB-a, a postojeći članovi morat će se uskladiti do ožujka 2014.

Liberaliziraju se i informacije vezane za bankarsku tajnu kako bi se onima koji su eventualno obavili transakciju na krivi račun omogućilo da od banke dobiju povratnu informaciju, kao i da se omogući davanje određenih podataka koje zatraži DORH.

Izmjenama zakona dodaju se nove odredbe o zaštiti potrošača, tako da će banke morati puno jasnije i transparentnije poslovati s građanima kod odobravanja kredita, ističe Lalovac.

Potrošače se mora jasno obavijestiti pod kojim uvjetima uzimaju kredite, vezano za kamatne stope i način njihove promjene, kao i u vezi naknada, prigovora i mjera zaštite potrošača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci INA benzinska pumpa, ilustracija Nakon Vladine odluke INA objavila koju vrstu goriva prestaje prodavati: "Prisiljeni smo prilagoditi poslovanje" Poskupljenje goriva, ilustracija Vladina uredba o gorivu: Građani oduševljeni, evo što kažu naftne kompanije
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju