Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borut Pahor

'Krizu smo dočekali nespremni, ali činimo sve da je prevladamo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je, odgovarajući na zastupničke kritike, da je njegova vlada punom predanošću posvećena rješavanju teške ekonomske krize koja se pojavila krajem prošle godine kada je preuzeo dužnost.

'Budimo otvoreni i recimo da nas je kriza kao i ostale zemlje dočekala nespremnima. No, svjesni svoje odgovornosti, djelujemo kao homogena ekipa i činimo sve da iz krize naše gospodarstvo izađe još jače i konkurentnije, te da se u našem društvu održi solidarnost', rekao je Pahor u parlamentu u terminu predviđenom za zastupnička pitanja, odgovarajući na kritike zastupnika oporbe da je njegova vlada stranački razjedinjena i da ništa ne čini kako bi se spriječilo veliko povećanje nezaposlenosti i stečajevi zbog kojih će, kako se računa, ove godine oko 50.000 radnika izgubiti posao.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štite svoje interese Slovenija će ograničiti prodaju nekretnina strancima Slika nije dostupna Izlaz iz krize Pahor: Želimo brzo iz krize i u 'Europu prve brzine'

>> Slovenska Vlada otvara novu frontu kako bi spriječila Todorićevo preuzimanje Mercatora

Tijekom poslijepodneva slovenski premijer će održati sastanak s predsjednicima koalicijskih stranaka o manjoj krizi u vladi koja se pojavila ovih dana zbog toga što je Nova ljubljanska banka produžila kredit od 150 milijuna eura tvrtkama vezanim za direktora pivovarne 'Laško' Boška Šrota. Pahor je pred početak sastanka rekao da unatoč različitim pogledima o tzv. 'tajkunskim kreditima' u njegovoj koaliciji nema krize, te da ne planira smjenu ili odlazak nekog od ministara.

Pahor je odgovorio i na tvrdnje zastupnika iz slovenskog Prekmurja da toj najnerazvijenijoj slovenskoj regiji prijeti 20-postotna nezaposlenost ako dođe do stečaja tekstilne industrije 'Mura' koja je nekoć zapošljavala 5000 radnika. Najavivši posjet tom kraju kako bi se bolje upoznao sa situacijom, Pahor je rekao da 'ima nade' da bi i u industrijskim granama poput tekstilne mogle biti zadržane 'zdrave jezgre', iako ne s dosadašnjim brojem zaposlenih, i to ako se te tvrtke moderniziraju i posvete jačanju svojih robnih brendova.

Slovenska vlada pokušava intervenirati u teškim ekonomskim i socijalnim situacijama

Krojačice iz 'Mure' sa svojim plaćama od 400 eura zadnjih su godina u Sloveniji postale poslovičnim primjerom negativne strane 'priče o uspješnoj ekonomskoj tranziciji', a u istom je kraju nedavno otišlo u stečaj poduzeće 'MIP Pomurka', čiji su otpušteni radnici tražili da im se podijeli odmrznuto meso iz hladnjače kad je poduzeću zbog dugova isključena struja. 'Mura' je kao nekad renomirani proizvođač odijela najprije izgubila doradne poslove za velike zapadne tvrtke, koje su svoje narudžbe prebacivale u zemlje s jeftinijom radnom snagom, a onda se pojavila i financijska kriza koja je dovela do dodatnog otpuštanja.

Pahor je naglasio da njegova vlada, makar pokušava intervenirati u teškim ekonomskim i socijalnim situacijama koje su sve češće, ima u svom djelovanju i ograničenja koja proizlaze iz članstva u Europskoj uniji. Tako bi, primjerice, 'Mura' tek za pet godina mogla računati na novu jednokratnu pomoć, odnosno vladinu subvenciju od 10 milijuna eura, jer se ona po pravilima iz Bruxellesa smije dati samo jednom u deset godina.

Slovenski premijer je pred parlamentom naglasio da teret ekonomske krize ne smije pasti na pleća najslabijih zbog čega je, kako je istaknuo, već smanjio plaće članovima svoje vlade i javnoj upravi, a isto tako i članovima uprava i nadzornih odbora u javnim poduzećima. Uz to, najavio je oštru borbu protiv gospodarskog i organiziranog kriminala te korupcije, za što se već osposobljava poseban policijski odjel - Nacionalni istražni ured (NPU), jedna vrsta slovenskog FBI-a.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene