Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema krize

Kriza? Na skijanje ćemo potrošiti 100 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimski praznici u skijalištima već su tradicionalno hrvatska praksa, a nju nije poljuljala ni ovogodišnja kriza. Turističke agencije nisu zabrinute, posla imaju preko glave no većima aranžmana već je davno rezervirana.

'Ove godine bilježimo porast. Ja bih to pripisala prvenstveno porastu zbog ulaska popularnog hrvatskog tjedna u visoku sezonu. A kako smo i ove godine već tradicionalno 1.9. izašli sa katalogom, dosta rano su počeli bookinzi', ističe, Ivana Stankić Jakić, voditeljica poslovnice Generalturista. Prošle godine prvo su mjesto, po interesu i rezervacijama, zauzimala austrijska skijališta no, nešto više ovogodišnje cijene austrijskih odredišta mnoge su okrenuli prema drugim susjedima. Tako ove godine porast rezervacija bilježe Italija i Francuska. 'Gdje su se naše velike agencije uspjele dogovoriti sa hotelijerima da budu, da kažemo, elastičniji što se tiče cijena prema Hrvatima pa su cijene uglavnom iste kao i ove godine, čak negdje i niže', rekla nam je Maja Stanić iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Pročitajte i ovo Jahorina ni Bosna nije što je bila Cijene na skijalištima u susjednoj zemlji odletjele u nebo! "Sad je trenutak da hitno reagiramo" Skijalište Cervinia u Italiji Talijansko skijalište VIDEO Drama u žičari: Jak vjetar gotovo otkinuo gondole pune putnika

Zadovoljni su i u Atlasu, agenciji koja pripada Adriatica.netu. Iako se broj rezervacija nije smanjio, primjećuju da je kriza potaknula nove trendove. 'Ljudi, za razliku od prijašnjih godina, gdje je obročna otplata aranžmana bila u velikom porastu, sada primjećujemo da je i gotovinsko plaćanje, jednokratna uplata, pogodnost za jednokratnu uplatu ima puno veći udio u prodaji', napomenuo je Mislav Veselica, izvršni direktor Atlas Airtoursa.

Ove sezone obitelji više zanima apartmanski smještaj, jer je povoljniji od hotelskog. U trendu su i manje poznata skijališta. Logično jer se cijene na poznatim lokacijama i dalje drže. Na dobrom austrijskom skijalištu cijena apartmana za četveročlana obitelj može biti četiri i pol tisuće kuna i više, i to bez ski karte. No, ako si to ne možete priuštiti, ne brinite, najvjerojatnije ste ionako zakasnili. 'Za novogodišnji termin više definitivno gotovo pa i nema mjesta, eventualno ako je jedna obitelj, najviše dvije obitelji', kaže Jakić. Kao i prošle, ove godine strana će skijališta obići oko 200 tisuća Hrvata. Procjenjuje se da će na to potrošiti ukupno više od 100 milijuna eura. Tako, unatoč krizi, trendovi ostaju isti. Kako je to moguće u zemlji lošeg standarda, gdje se svi žale na nisku plaću i skupu hranu, ni ove godine nismo uspjeli dokučiti.

Emisiju Novac gledajte u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene