Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veći karcinom ekonomije

Katastrofalno stanje: Nelikvidnost na rekordnoj razini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada i država su u ovom trenutku izgubile borbu protiv nelikvidnosti koja raste i koja postaje sve veći karcinom hrvatske ekonomije.

Samo u zadnjih mjesec dana milijardu i 10 milijuna kuna novih je neplaćenih računa. Vlada najavljuje drastične borbe, porezne inspekcije, no očito zasada bezuspješno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naplata duga Država uvodi reda u neplaćanje računa! Slika nije dostupna Plan za spas Evo načina na koji Vlada namjerava smanjiti nelikvidnost tvrtki!

Dvije milijarde i 800 milijuna kuna neplaćenih računa bilo je kada je Jadranka Kosor preuzela dužnost, a u ovom trenutku iznosi 13 milijardi i 100 tisuća kuna. Sljedeći mjesec ćemo prijeći psihološku granicu od 400 milijardi kuna neplaćenih računa, a nastavimo li ovakvim tempom u svibnju sljedeće godine bit ćemo na 500 milijardi.

Razlika u nelikvidnosti od 16 milijardi kuna zaravo je više nego jedan proračunski minus kojeg Vlada planira ove godine, što bi značilo da je pola toga novca ostalo u proračunu.

Svakih sat vremena novih 1,5 milijuna kuna neplaćenih računa

Vlada je najavila masovne stečajeve za tvrtke koje nemaju ni zaposlene, ali zato imaju enormne dugove. Taj zakon je donesen 2004. godine kada se u Sanaderovom kabinetu tvrdilo da će to poduprijeti strane investitore, ali su zaboravili na fikus tvrtke.

Sada se to promijenilo, ali možda prekasno jer su ti računi došli na naplatu. Problem je što raste blokada računa do 60 dana i tu nema nekakvog oporavka i svi oni koji uđu u te minuse, nelikvidnosnu spiralu, teško izlaze iz svega toga i, naravno, tu država gubi jer se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Negdje je procjena da je 14 milijardi kuna neplaćenih poreza i doprinosa za mirovinski i zdravstveni sustav. To bi praktički spasilo rupu u mirovinskom sustavu. Građevinarstvo, trgovina i prehrambena industrija su tvrtke koje su sada u najvećim problemima.

Šokantan podatak je da svaki dan završimo sa 36,6 milijuna kuna novih neplaćenih računa, a svakih sat vremena sa 1,5 neplaćenih računa i tome nema kraja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene