Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kalmeta: Vlada je za luke izdvojila 600 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar mora, turizma, prometa i razvitka, Božidar Kalmeta, sudjelujući danas u obilježavanju 10. godina rada Lučke uprave Split, na svečanosti na brodu Marko Polo, kazao je da je ova Vlada za izgradnju i dogradnju svih luka u Hrvatskoj u četverogodišnjem planskom razdoblju izdvojila 600 milijuna eura.

"Nema danas državne luke na Jadranu, kazao je Kalmeta, u kojoj se ne gradi, od Dubrovnika preko Ploča, Splita, Šibenika, Zadra do Rijeke. Splitska luka je dio grada i nema razvoja luke bez povezanosti s razvojem grada. Vlada je od prvoga dana prionula rješavanju lučkih infrastruktura, ali i cestovnih i željezničkih koridora", rekao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brutalna prijevara Htio uložiti novac pa učinio kobnu stvar: Ostao bez čak 170 tisuća eura Slika nije dostupna Kritika oporbe 'Vlada zračnom lukom želi zakopati lopatu zbog izbora'

"Kroz Sueski kanal godišnje prolazi oko 700 milijuna tona robe, od toga samo 60 milijuna završi u naših šest državnih luka, te u lukama Trst i Kopar. To govori da mi jednostavno moramo ulagati u lučku infrastrukturu, ali i u ostale prometne koridore", rekao je Kalmeta.

Država će i dalje, nastavio je, ulagati u obnovu i rekonstrukciju
splitske Luke, koja je po broju putnika treća na Mediteranu i daleko najveća u Hrvatskoj, kazao je Kalmeta.

Predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Split Tomislav Miletić kazao je da je u Luku Split uloženo dosad 89 milijuna kuna, a u sjevernu luku 52 milijuna kuna.

Ravnatelj Lučke uprave Split Branko Grgić, govorio je o značajnim uspjesima u radu trajektne luke Split, u kojoj sada zahvaljujući velikim investicijama, u sanaciju okolice i izgradnju dodatnih površina više nema nesnosnih gužvi kao nekad. 

Samo u prošloj godini, kazao je Grgić, kroz trajektnu luku Split prošlo je 3,5 milijuna putnika i 650.000 vozila.

Ministar Kalmeta je najavio da će dio četverotračne ceste Trogir - Omiš od Solina do Kaštel Sućurca biti gotova do ljeta. Vlada je gradnju te ceste uvrstila u prioritetni program,, a ovih dana se pripremaju natečaji za izgradnju od Stobreča prema Omišu. 

Vrijednost toga dijela ceste je više od 150 milijuna eura, kazao je Kalmeta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene