Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko milijardu eura na godinu bi Hrvatska nakon ulaska u Europsku uniju mogla iskoristiti iz strukturnih fondova - čak deset puta više od sadašnjeg iznosa iz pretpristupnih fondova. No, projekti već moraju biti gotovi.


Karlovački pročišćivač voda dobio je prije više od pet godina prolaznu ocjenu Europe. Iz pretpristupnih fondova nagrađen je s 22 i pol milijuna eura. U tada malom karlovačkom uredu bez faks uređaja i ormara za spise radilo se danonoćno, pomagali su i konzultanti, a trud se isplatio. 'Svaki tjedan pa onda i svaki mjesec na mjesečnim kordinacijama održavali smo sastanke pratili realizaciju projekta i došli do završetka jednog ogromnog projekta', otkriva Ivan Mrzljak iz Vodovoda i kanalizacije. Uskoro bi ih moglo biti i više jer Iz Europe stiže svježi kapital. Nakon pretpristupnih fondova po ulasku u uniju čekaju nas strukturni fondovi sa znatno većim sredstvima.

Vezani članci Slika nije dostupna Modernizacija željeznica novcem iz fondova EU! Slika nije dostupna Otkrivamo kako do novca EU fondova: S dobrom idejom možete i do posla

>> Zašto Hrvatska u gospodarstvu ima jednu od najnižih stopa rasta u Europi?

Kod pretpristupnih na raspolaganju smo imali 150 milijuna eura na godinu, a u strukturnim čak milijardu. Važno je samo na vrijeme imati projekt. 'U onom trenutku kada se ono otvori tada je već kasno. Tada morate imati gotov projekt da biste novce iskoristili', tvrdi Ivana Novoselec iz Upravljanja Europskim programima. Strukturni fondovi bit će namijenjeni prije svega javnim projektima, poput karlovačkog pročišćivača voda, ali i privatnim tvrtkama koje su potencijalno konkurentne.

Susjedi su to znali iskoristiti, Slovenija je centar izgradila sa 60 posto sredstava europskih fondova'. Stopa iskorištenosti pretpristupnih fondova u Hrvatskoj je do 90 posto. Kritičari smatraju da bi se ubuduće moglo poraditi na većem stupnju informiranosti. Svima koji su zainteresirani sredstva će biti na raspolaganju tri godine od ulaska u Europsku uniju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju