Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američko ministarstvo financija i središnja banka - Federalne rezerve, tijekom vikenda su razmatrali plan za spašavanje banke Citigroup Inc., čije su dionice prošloga tjedna izgubile 60 posto vrijednosti, zbog zabrinutosti tržišta za zdravlje bankovne bilance.


Ministarstvo financija i Federalne rezerve, razrađuju strategiju za stabiliziranje Citigroup, a jedna od opcija je i preuzimanje dijela riskantne imovine iz bilance banke, kako bi se banci oslobodio prostor i omogućio bolji položaj za prikupljanje kapitala, kazali su izvori upoznati s razgovorima, prenose američki mediji.

Glasnogovornik banke Citigroup, sa sjedištem u New Yorku, odbio je komentirati medijska izvješća.

Vezani članci Mario Aunedi Medek Suvlasnik tvrtke koja je radila stranicu koronavirus.hr: ''Ideju smo predstavili u Vladi, oni su rekli da to treba i pitali možemo li. Rekli smo da možda možemo" Slika nije dostupna Ne daj nam Bože kaosa - Jer evo tko bi mogli biti vođe!

Dionica Citigroupa prošloga je tjedna izgubila 60 posto vrijednosti, odražavajući krizu povjerenja među ulagačima. Oni su zabrinuti da bi se sav riskantni dug u bilanci Citigroupa mogao pretvoriti u gubitke, kako se pogoršava stanja u gospodarstvu a tržišta postaju sve trusnija, te da bi se od tog gubitka bilo gotovo nemoguće oporaviti.

No američka vlada ne namjerava dopustiti urušavanje Citigroupa, izvijestile su američke TV mreže, pozivajući se na izjave dužnosnika administracije.

Citigroup je velika globalna financijska grupacija, čije bi urušavanje poharalo već ionako krhke financijske i ekonomske uvjete u svijetu. Tvrtka ima poslove diljem svijeta, u više od 100 zemalja.

Analitičari smatraju Citigroup najranjivijom među velikim američkim bankama, posebno nakon što nije uspjela preuzeti banku Wachovia Corp., s čijom bi domaćom štednjom znatno ojačala svoju bilancu.

Citigroup je već dobila 25 milijardi dolara pomoći iz vladinog programa od 700 milijardi dolara za sanaciju financijskog sektora, a vlada je zauzvrat preuzela dionički udio u banci.