Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Hrvatska se smatra nekonkurentnom zemljom, a za to su glavni krivci prespora administracija i neadekvatni porezi', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović na okruglom stolu Britansko-hrvatske gospodarske komore u Zagrebu.


Spora administracija, previše fiskalnih i parafiskalnih davanja - sve to čini nas nekonkurentnom zemljom.

Vezani članci Split/Ilustracija Bujanje administracije u Splitu: "Gradonačelnik je očito Djed Božićnjak za HDZ-ovce, a očuh za ostale građane" Stjepan Mesić Bivši predsjednici otkrili malo poznate detalje s Pantovčaka: Koja je razlika između terorista i protokola, po kome je paun dobio ime?

'Ja očekujem, koja god vlada bila nakon ovih izbora, da administrativne procedure pojednostavi, da smanji zahtjeve koji su često disfunkcionalni', kazao je predsjednik Josipović.

Samo 1,4 posto inozemnih ulaganja u Hrvatsku je od strane Velike Britanije. Britanci su voljni to popraviti, no traže razumnu sigurnost i razumnu dobit.

'Primijetio sam u pojedinim medijima da ste preokupirani time što investicije dolaze iz druge zemlje. Često se na to gleda kao na nužno zlo. Za mene je investicija - investicija! Čisto i jednostavno!', kazao je britanski veleposlanik David Blunt.

Uz malo bolju promociju možemo ponuditi više od turizma. Primjerice, proizvođaču s velikom investicijom, Hrvatska može biti porezni raj!

'Nema poreza na korporativnu dobit, vratite PDV, za izvoz ne plaćate PDV, nema poreza na dividendu. Nula poreza', kazao je Paul Suchar, partner u odjelu za porezno i poslovno savjetovanje KPMG-a u Hrvatskoj.

Hrvatsku koči i korupcija zbog koje gubimo 12 milijardi kuna na godinu.

'Treba paziti da se cijela priča ne pretvori u lov na vještice, da razlučimo kriminalne akte od pogrešnih poslovnih odluka', kazao je Josipović.

Iz Velike Britanije, baš kao i iz SAD-a, stiže sugestija o povećanju konkurentnosti - uvođenjem jedinstvenog obvezujućeg poreznog mišljenja, on-line aukcija za javne nabave te uvođenjem rokova za izdavanje dozvola.