Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Britanski veleposlanik

'Investicija je - investicija! Bila ona domaća ili strana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatska se smatra nekonkurentnom zemljom, a za to su glavni krivci prespora administracija i neadekvatni porezi', istaknuo je predsjednik Ivo Josipović na okruglom stolu Britansko-hrvatske gospodarske komore u Zagrebu.

Spora administracija, previše fiskalnih i parafiskalnih davanja - sve to čini nas nekonkurentnom zemljom.

Pročitajte i ovo Analiza za Dnevnik Nove TV Nekretnine više nisu in Strane investicije u Hrvatskoj pale u odnosu na prošlu godinu: Pri vrhu ulaganja jedna neočekivana zemlja Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi

'Ja očekujem, koja god vlada bila nakon ovih izbora, da administrativne procedure pojednostavi, da smanji zahtjeve koji su često disfunkcionalni', kazao je predsjednik Josipović.

Samo 1,4 posto inozemnih ulaganja u Hrvatsku je od strane Velike Britanije. Britanci su voljni to popraviti, no traže razumnu sigurnost i razumnu dobit.

'Primijetio sam u pojedinim medijima da ste preokupirani time što investicije dolaze iz druge zemlje. Često se na to gleda kao na nužno zlo. Za mene je investicija - investicija! Čisto i jednostavno!', kazao je britanski veleposlanik David Blunt.

Uz malo bolju promociju možemo ponuditi više od turizma. Primjerice, proizvođaču s velikom investicijom, Hrvatska može biti porezni raj!

'Nema poreza na korporativnu dobit, vratite PDV, za izvoz ne plaćate PDV, nema poreza na dividendu. Nula poreza', kazao je Paul Suchar, partner u odjelu za porezno i poslovno savjetovanje KPMG-a u Hrvatskoj.

Hrvatsku koči i korupcija zbog koje gubimo 12 milijardi kuna na godinu.

'Treba paziti da se cijela priča ne pretvori u lov na vještice, da razlučimo kriminalne akte od pogrešnih poslovnih odluka', kazao je Josipović.

Iz Velike Britanije, baš kao i iz SAD-a, stiže sugestija o povećanju konkurentnosti - uvođenjem jedinstvenog obvezujućeg poreznog mišljenja, on-line aukcija za javne nabave te uvođenjem rokova za izdavanje dozvola.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene