Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naše voće propada

Imamo dovoljno voća, ali ga uvozimo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uvozno nije bolje, ali je jeftinije. Nekad bogata dolina Neretve, koja bi sama mogla voćem i povrćem prehraniti cijelu Hrvatsku, zato danas propada.

Tržnice voćem uz samu cestu posve je uobičajena za dolinu Neretve. Belgijski par na putovanju Hrvatskom morao je zastati i kupiti voća. 'Vrlo je lijepo, sve je nekako starinski. Oduševljeni smo', rekli su Belgijci. Iz godine u godinu štandova uz cestu sve je manje, a život od poljoprivrede nije siguran kao nekada. 'Ja trenutačno prodajem manje količine, jer nema toga puno', rekao je Zoran Roso, prodavač.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

>> VIDEO: Znamo li kakvu hranu jedemo?

'Više bacimo nego što prodamo'

Ova plodna dolina nekada je proizvodila voća i povrća dovoljno i za domaće potrebe i za izvoz. Danas se situacija promijenila. 'Puno toga se uvozi iz Europe, tako da mi više toga bacimo nego što prodamo', rekla je Ružica, poljoprivrednica. Zbog jakog uvoza neretvanski poljoprivrednici voće i povrće prodaju većim tvrtkama. Ipak, ni to nije sigurno rješenje. Dok u Hrvatskoj raste uvoz stranog voća, kraj neretvanski cesta sve je više neobranih polja i propalih nasada. Ovim tempom, štandovi s lubenicama i mandarinama uskoro bi mogli postati prošlost.

Mislite li da Hrvatska uvozi previše hrane?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene