Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska zbog nesigurnosti nije zanimljiva ozbiljinim ulagačima, nego najčešće špekulantima koji žele brzu i sigurnu zaradu. Posljednji podaci govore da smo s tri milijarde eura godišnjih ulaganja ispred balkanskih susjeda, no daleko ispod europskog prosjeka. Za sada su banke i mobiteli jedina isplativa investicija u Hrvatsku.


Uzmi novac i bježi. Ta filmska fraza često je misao vodilja stranim investitorima. Lani su u Europi ulagali mnogo. Primjerice u Češku 10 milijardi dolara, U Bugarsku 9 milijuna, a u nama najbližu Mađarsku nešto više od 6,5 milijuna. Najveći dio od milijardi ukrcanih u Hrvatsku otišlo je na financijski sektor, komunikacije i nekretnine. U Agenciji za promicanje investicija kažu da sve ulagače usmjeravaju u proizvodni sektor. 'U sektor koji donosi dodane vrijednosti koji je izvozno orijentiran i koji zapošljava veliki broj ljudi. Tu se moramo potruditi da taj postotak koji iznosi 10 posto znatno povećamo', kazala je Božica Lapić iz Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. 

Vezani članci Investicije u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Hoteli, marine, šetnice i plaže u 2018. sjajit će još jače: Hrvatska ulaže 7 milijardi kuna u turizam Mrtvi kapital na jugu Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zašto je svjetski poznati hrvatski grad postao mjesto gdje veliki projekti "odlaze umrijeti"

Najveći problem u Hrvatskoj su neriješeni vlasnički odnosi i birokracija. Predugo čekanje na građevinske dozvole ponukalo je Svjetsku banku da nas svrsta na loše 140. mjesto od 180 zemalja. U agenciji tvrde da su uveli pravilo po kojem se svakom zainteresiranom ulagaču odogovor na upit mora dostaviti u roku 24 sata. Bez obzira bio negativan ili pozitivan. 'Očekujmo da na tom principu rade sva druga tijela i lokalna i regionalna s kojima surađujemo i mislim da ćemo to tako eliminirati', kazala je Lapić.

Nedavno je na snagu stupio Zakon po kojem se za svaku investiciju iznad 10 milijuna kuna građevinska dozvola mora izdati u roku od 40 dana. Na papiru lijepo izgleda, no tko će promijeniti svijest lokalnih moćnika i pokrenuti njihovu birokraciju?