Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Daleko ispod europskog prosjeka

Hrvatska i dalje nezanimljiva ozbiljnim ulagačima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska zbog nesigurnosti nije zanimljiva ozbiljinim ulagačima, nego najčešće špekulantima koji žele brzu i sigurnu zaradu. Posljednji podaci govore da smo s tri milijarde eura godišnjih ulaganja ispred balkanskih susjeda, no daleko ispod europskog prosjeka. Za sada su banke i mobiteli jedina isplativa investicija u Hrvatsku.

Uzmi novac i bježi. Ta filmska fraza često je misao vodilja stranim investitorima. Lani su u Europi ulagali mnogo. Primjerice u Češku 10 milijardi dolara, U Bugarsku 9 milijuna, a u nama najbližu Mađarsku nešto više od 6,5 milijuna. Najveći dio od milijardi ukrcanih u Hrvatsku otišlo je na financijski sektor, komunikacije i nekretnine. U Agenciji za promicanje investicija kažu da sve ulagače usmjeravaju u proizvodni sektor. 'U sektor koji donosi dodane vrijednosti koji je izvozno orijentiran i koji zapošljava veliki broj ljudi. Tu se moramo potruditi da taj postotak koji iznosi 10 posto znatno povećamo', kazala je Božica Lapić iz Agencije za promicanje izvoza i ulaganja. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković (Foto: Dnevnik.hr) Nove investicije Najskuplja cesta? Više od pola milijarde kuna za izgradnju prometnice duge 3,5 km

Najveći problem u Hrvatskoj su neriješeni vlasnički odnosi i birokracija. Predugo čekanje na građevinske dozvole ponukalo je Svjetsku banku da nas svrsta na loše 140. mjesto od 180 zemalja. U agenciji tvrde da su uveli pravilo po kojem se svakom zainteresiranom ulagaču odogovor na upit mora dostaviti u roku 24 sata. Bez obzira bio negativan ili pozitivan. 'Očekujmo da na tom principu rade sva druga tijela i lokalna i regionalna s kojima surađujemo i mislim da ćemo to tako eliminirati', kazala je Lapić.

Nedavno je na snagu stupio Zakon po kojem se za svaku investiciju iznad 10 milijuna kuna građevinska dozvola mora izdati u roku od 40 dana. Na papiru lijepo izgleda, no tko će promijeniti svijest lokalnih moćnika i pokrenuti njihovu birokraciju?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene