Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvat u američkoj Nacionalnoj akademiji inženjera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski iseljenik dr. Davorin Hrovat, jedan od vodećih inženjera Fordovog Istraživačkog laboratorija u Dearbornu kraj Detroita, stručnjak za sustave automatske kontrole u vozilima, dobio je najviše profesionalno priznanje u struci izborom za člana američke Nacionalne akademije inženjera.


Na prigodnoj svečanosti održanoj 15. listopada u sjedištu Akademije u Washingtonu, dr. Hrovat inauguriran je među 76 novih članova i devet inozemnih suradnika, na temelju "doprinosa razvoju automobilskih kontrola koje su dovele do poboljšanja u performansama, komforu i sigurnosti".

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

Nacionalna akademija inženjera SAD-a trenutačno broji 2.216 članova i 186 inozemnih suradnika, a u njezine se redove može stupiti samo na prijedlog članova Akademije i to za postignuća u "inženjerskim istraživanjima, praksi ili edukaciji, te inženjerskoj literaturi; pionirskoj ulozi na novim područjima inženjerstva, ostvarenjem velikih unaprijeđenja u tradicionalnim područjima inženjerstva ili u razvoju inovativnih pristupa edukaciji".

- To je veliko priznanje, najveće za inženjere. Možda se može
usporediti s Oscarom ili Nobelovom nagradom. Ujedno je i stanovita odgovornost jer ste sad na tom nivou gdje treba tražiti nove vrhove. Nema ih puno, ali uvijek postoje novi izazovi. Sada mi to daje novi polet da se radi više i bolje, izjavio je Hrovat.


Dr. Hrovat, koji je 1972. diplomirao strojarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a doktorirao na Sveučilištu Kalifornija, u Fordu radi već 25 godina i autor je više od 50 patenata i gotovo 100 tehničkih publikacija.
 
- Davor je vođa koji ide preko granica svakog zadatka i poznat je kao mentor drugima u kompaniji. On pomaže u razvoju ne samo nove generacije tehničkih stručnih znanja, već isto tako i u razvoju budućih vođa, izjavio je Richard Parry-Jones potpredsjednik i tehnički direktor Forda.

Zajedno s Hrovatom u članstvo Nacionalne akademije inženjera primljeni su, među ostalima, američki ministar energetike Samuel Bodman, direktor Googlea Eric Schmitd te čelni ljudi kompanija poput General Motorsa i Northrop Grumana te američkog nuklearnog laboratorija u Los Alamosu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene