Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HPB Invest, društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom, od danas je počelo slati obavijesti o izračunu svote obeštećenja na adrese 43.970 korisnika obiteljskih i najviših mirovina, u skladu s izmjenama i dopunama Zakona o umirovljeničkom fondu, priopćeno je iz HPB Investa.


Prema izračunu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), od 43.970 umirovljenika, njih 35.940, odnosno 81,74 posto ostvarilo je pravo na obeštećenje, dok njih 8.030, odnosno 18,26 posto nije ostvarilo to pravo.

Vezani članci Umirovljenici koji su odgovorili na pitanja o COVID dodatku Umirovljenici o COVID dodatku: "Da mogu popraviti svoj budžet, kupiti lijekove i da mogu preživjeti malo dostojanstvenije" Umirovljenik u kupovini, ilustracija (Foto: Getty images) Mizerno prvo ovogodišnje usklađivanje mirovina: "Mogu za to kupiti jeftine šampinjone. Šampinjone i jaja. Na tome živim"

HPB Invest u priopćenju navodi da će obavijesti do kraja travnja biti poslane na sve adrese umirovljenika u zemlji i inozemstvu i naglašava da umirovljenici koji su stekli pravo na obeštećenje odgovor o odabranom modelu i načinu isplate duga trebaju vratiti HPB Investu u roku od 15 dana od dana primitka obavijesti.

Za sva pitanja vezana uz metodologiju obračuna i iznos obeštećenja umirovljenici se mogu obratiti HZMO-u, a sve dodatne informacije vezane uz Umirovljenički fond mogu dobiti putem besplatnog telefona HPB Investa 0 800 800 5 ili za pozive iz inozemstva: 00385 1 66 10 225.

Iz HPB Investa pojašnjavaju da će umirovljenici koji su stekli pravo na obeštećenje na kućne adrese dobiti pošiljku koja sadrži dvije obavijesti o članstvu i visini svote obeštećenja, dva primjerka Izjave o načinu stjecanja i raspolaganja udjelima u Umirovljeničkom fondu, obrazac Odabira načina isplate udjela, te dopis s uputama.

"Putem Izjave o načinu stjecanja i raspolaganja udjelima u Fondu umirovljenici trebaju odlučiti žele li isplatu udjela primati putem kraćeg (A) ili dužeg (B) modela, dok se ispunjavanjem obrasca - Odabir načina isplate udjela odlučuju o tome žele li isplatu primati putem tekućeg ili štednog računa u nekoj od poslovnih banaka ili putem poštanske uputnice", ističu iz HPB Investa.

U priopćenju izvješćuju i kako, uz odluku o modelu i načinu isplate, umirovljenici trebaju poslati i presliku osobne iskaznice ili putovnice te presliku kartice tekućeg računa ili štedne knjižice što moraju učiniti oni umirovljenici koji su odabrali taj način isplate.

HPB Invest napominje kako je obrasce potrebno ispuniti, vlastoručno potpisati i zajedno s preslikama poslati običnom poštom na adresu HPB Investa, p.p. 1609, 10001 Zagreb u roku od 15 dana od dana zaprimanja obavijesti.

Nakon što zaprimi cjelokupnu i ispravnu dokumentaciju od novih
umirovljenika, HPB Invest će ih upisati u Registar Umirovljeničkog fonda, izračunati pripadajuće obeštećenje na ime kamate i dodijeliti im odgovarajući broj udjela te će novim članovima Fonda, na kućne adrese, dostaviti Dokument o udjelima - potvrdu u kojoj je jasno naznačen iznos obeštećenja, pripisane kamate, ukupan iznos pripadajućeg obeštećenja s pribrojenim kamatama te, ovisno o modelu isplate, broj pripadajućih udjela za svakog člana u Fondu.

Uz to, kako dodaju, u dokumentu će biti naznačen broj udjela koji će umirovljeniku biti isplaćen u četiri (za one koji su odabrali model A) ili šest obroka (za one koji su odabrali model B).

Novi članovi Fonda koji odaberu kraći model isplate svoje obeštećenje primat će svakog drugog i četvrtog tromjesečja tijekom 2007. i 2008., a oni koji odaberu duži model isplate obeštećenje će primati u svakom četvrtom tromjesečju u razdoblju od 2008. do 2013.

U priopćenju stoji kako će, u skladu s time, isplata prve rate udjela novim članovima Fonda - korisnicima obiteljskih i najviših mirovina koji su odabrali kraći (A) model biti istovremeno s isplatom treće rate udjela postojećim članovima Fonda, odnosno tijekom drugog tromjesečja 2007.