Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugradnjom individualnih toplinskih podstanica moguća je ušteda potrošnje toplinske energije od 24 posto, što za stan od 60 četvornih metara znači godišnju uštedu od 500 kuna.


U sklopu pilot projekta "Draganići 2, 2a, 2b" u stambenoj zgradi u zagrebačkom naselju Dugave HEP-Toplinarstvo je opremilo 40 stanova u toj zgradi s individualnim toplinskim podstanicama.

Vezani članci Radovi na vrelovodu, ilustracija (Foto: Patrik Macek/Pixell) Puknuo vrelovod na zapadu Zagreba: Dio stanovnika do subote bez grijanja Za kakvo grijanje ćete odvajati najmanje? Na plin, struju ili drva: Evo koje je grijanje najisplativije

Te podstanice omogućuju pripremu potrošnje tople vode za svaki stan pojedinačno, te regulaciju grijanja pomoću sobnog termostata.

Tako su stanari stambene zgrade Draganići 2 u protekloj ogrijevnoj sezoni plaćali točno onoliko toplinske energije koliko su potrošili u svom stanu.

Naime, zgrada je priključena na centralni toplinski sustav u ogrijevnoj sezoni 2005/2006., a pripremom potrošnje tople vode za svaki stan pojedinačno izbjegnuta je raspodjela troškova koja se kod zgrada sa centralnom pripremom potrošnje tople vode uobičajeno vrši prema broju stanara ili prema površini stana.

Mjerenja koja je HEP-Toplinarstvo vršilo tijekom godine pokazuju značajnu uštedu u potrošnji električne energije. Mjerenjima su utvrđene uštede od 24 posto u odnosu na zgrade koje nemaju ugrađen sustav toplinske podstanice. 

Kada se ti postotci preračunaju u kune ispada da se godišnje za stan od 60 četvornih metara uštedi 500 kuna, ističe tehnički rukovoditelj toplinskih mreža Robert Vuka.

Individualna toplinska stanica razvijena je za etažno centralno grijanje priključeno na centralni toplinski sustav, a u potpunosti zamjenjuje kombi bojler na plinskom etažnom grijanju. Prednost je takvih stanica i nepostojanje otrovnog i eksplozivnog plina kao ni ložišta sa dimnim plinovima.

No, ta je nova tehnologija pogodna jedino za novogradnje priključene na toplinsku mrežu, jer bi, napominju u HEP-Toplinarstvu, ugradnja takvih stanica u postojećim zgradama zahtijevala velike i skupe preinake na postojećim instalacijama.

Zasad su toplinske podstanice postavljene u dvije stambene zgrade u Zagrebu, već su izdane dozvole za ugradnju u tridesetak novih, a stalno se javljaju novi investitori koji su se odlučili za takvo grijanje, ističu iz HEP-Toplinarstva.