Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavještajna procjena

Gospodarska kriza najveća sigurnosna prijetnja za SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalna gospodarska kriza i njezin destabilizirajući učinak na saveznike i protivnike, naznačajnija je sigurnosna prijetnja za Sjedinjene Države, rekao je američki Nacionalni obavještajni direktor Dennis C. Blair predstavljajući na senatskom svjedočenju novu Nacionalnu obavještajnu procjenu.

Govoreći o globalnoj gospodarskoj krizi koja je začeta u SAD-u i brzo se proširila na druge zemlje, Blair je rekao kako je 'vrijeme vjerojatno najveća prijetnja. Što dulje treba da počne oporavak, veća je vjerojatnost ozbiljne štete strategijskim interesima SAD-a'. Blair, koji koordinira rad 16 američkih obavještajnih službi, pred Odborom za obavještajne službe Senata ukazao je na globalne sigurnosne prijetnje za SAD te utvrdio ključna područja rizika, zabrinutosti i prilika koje mogu izravno utjecati na kvalitetu života i sigurnost Amerikanaca, priopćio je njegov ured.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi incident Užas u Splitu! Muškarac pratio ženu automobilom i prijetio joj nožem: "Kći je samo govorila - Mama vozi, mama vozi!" Ilustracija Razotkriven je Zatvorenik planirao ubiti sutkinju: "Postavit ću ručnu bombu u cvjetni aranžman na grob njezine majke"

Ukazao je da destabilizirajući učinak globalne gospodarske krize, kao najveće prijetnje, uključuje i vjerojatno smanjenje sposobnosti američkih saveznika da ispune svoje vojne i humanitarne obveze. Kao prijetnju broj 2 za SAD, Blair je izdvojio 'domaći i međunarodni učinak globalnih klimatskih promjena'. Treće najveće sigurnosno pitanje je 'pristup sigurnim i čistim globalnim energetskim resursima, te upravljanje opskrbom hranom i vodom, posebno u svjetlu predviđenog rasta globalnog stanovništva za jednu milijardu do 2025. godine'.

Sigurnost kompjutorskih komunikacija i prijetnje informatičkoj infrastrukturi SAD-a, od državnih i nedržavnih igrača, po Blairu su četvrta najveća prijetnja za SAD. Većina napada na američke mreže dolazi s internetskih adresa u Rusiji i Kini, rekao je direktor Blair. Nova Nacionalna obavještajna procjena, koja je po zahvatu šira od ranijih, prijetnji terorizma posvećuje velik prostor.

Ukazuje se na napredak u okretanju mišljenja muslimana protiv terorističkih skupina poput Al Kaide. Istodobno se ističe činjenica da unatoč slabljenju, Al Kaida i njezine podružnice, ostaju opasne, prilagodljive i voljne napasti teritorij SAD i američke interese diljem svijeta. 

Obavještajna procjena ukazuje na potrebu stalnog pritiska protiv Al Kaide na plemenskim područjima na granici Pakistana i Afganistana. Ističe se napredak na planu sigurnosti u Iraku. Ukazuje se na porast broja napada u Afganistanu, i po opsegu i po učestalosti. Nuklearne namjere Irana nastavljaju zabrinjavati, kaže se u procjeni i ukazuje na 'potencijal za iransko-izraelski sukob ili krizu'.

Ako Iran nastavi s tehnologijom obogaćivanja urana u centrifugama, mogao bi oružje razviti 'najranije 2010., no moglo bi mu trebati vrijeme do 2015.', rekao je Blair. Posebno se ističe potreba za učinkovitijom strategijom spriječavanja širenja nuklearnog oružja u suradnji s partnerima. Međunarodni sigurnosni okoliš je složen. Hoćemo li uspjeti ovisi od akcija koje poduzimamo ovdje i u inozemstvu. Iako nam te prijetnje donose i izazove i prilike, mi smo usprkos tomu u jakom položaju da oblikujemo svijet odražavajući univerzalne težnje i vrijednosti koje su nam dragocjene: ljudska prava, pravna država, ekonomija slobodnog tržišta i socijalna pravda', zaključio je Dennis Blair u Senatu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene