Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Cijene su u odnosu na prosinac porasle za tek 0,1 posto, no kada se ovogodišnji siječanj usporedi s prošlogodišnjim, godišnja stopa inflacije iznosi nezanemarivih 5,2 posto.


U siječnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na prosinac prošle godine porasle u prosjeku za 0,1 posto, no u odnosu na siječanj 2012. skočile su za 5,2 posto na godišnjoj razini, dok su u godišnjem prosjeku više za 3,8 posto, izvijestio je Državni zavod za statistiku.

Vezani članci Nekretnine/Ilustracija - 2 Cijene nekretnina previsoke za građane Hrvatske, svaku petu kupuju stranci Slika nije dostupna Slovenija: U četiri mjeseca hrana poskupjela četiri puta

Ovako visokih godišnjih stopa inflacije u Hrvatskoj nije bilo od 2007. godine.

>> Cijene u Hrvatskoj prošle godine prosječno skočile za 3,4 posto

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u siječnju 2013. u odnosu na prosinac 2012. najviše su porasle cijene komunikacija, koje su u prosjeku više za 1,8 posto, cijene prehrane i bezalkoholnih pića, u prosjeku više za 1,5 posto te cijene zdravstva, prosječno više za 1,1 posto.

Cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva u prosjeku su porasle za 0,7 posto, cijene ostalih dobara i usluga za 0,3 posto, a cijene alkoholnih pića, duhana, pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja za 0,1 posto.

S druge strane, odjeća i obuća u prosjeku su pojeftinili za 9,8 posto, najvećim dijelom zbog sezonskih sniženja.

Istodobno su cijene prometa, rekreacije i kulture, obrazovanja te ugostiteljskih usluge u siječnju 2013. u odnosu na prosinac 2012. u prosjeku ostale nepromijenjene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook