Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Funta na najvišoj razini prema dolaru u proteklih 14 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tečaj britanske funte prema dolaru približio se u četvrtak na svjetskim tržištima najvišoj razini u proteklih 14 godina a i euro je dosegnuo najvišu razinu prema američkoj valuti u proteklih 20 mjeseci budući da su ulagači sve uvjereniji da će središnja američka banka Fed spustiti kamatne stope u SAD-u.

Tečaj funte prema dolaru ojačao je do podneva čak pola posto, dosegnuvši 1,9536 dolara nakon što je nakratko dosegnuo i vrijednost od 1,9563 dolara za funtu. Britanska je funta posljednji puta dosegnula aktualni tečaj prema dolaru u rujnu 1992. kada je Velika Britanija bila prisiljena istupiti iz Europskog mehanizma valutnih tečajeva, prethodnice eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija svjetske burze oštro pale Središnje banke podižu kamate: Drastično pao i tečaj eura - najniži je u 20 godina Slika nije dostupna Dolar i funta na udaru prodaja

Analitičari očekuju da bi funta mogla uskoro prekoračiti psihološku granicu od 2,0 dolara za funtu.

Euro je ojačao prema dolaru za trećinu postotka, dosegnuvši 1,3190 dolara, što je nadomak nedavno dosegnute najviše razini prema američkoj valuti u proteklih 20 mjeseci. Američka valuta oslabila je i prema jenu, za 0,24 posto, kliznuvši na 116,12 jena.

Euro se pak stabilizirao na razini od 153,09 jena, nakon što je u srijedu dosegnuo rekordu vrijednost od oko 153,45 jena.

"Probijen je raspon vrijednosti a ulagači nisu bili sasvim spremni za takav rasplet", objasnio je najnoviji trend na tržištima valuta Michael Metcalfe iz State Streeta.

Očekivanja o stagnaciji ili čak sniženju kamatnih stopa u SAD-u nadovezala su se na nedavna podizanja kamatnih stopa u Velikoj Britaniji i u eurozoni, što je proteklih tjedana pritiskalo tečaj dolara, rezultiravši padom njegova tečaja prema euru za čak tri posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene