Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dolar i funta na udaru prodaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvom tjednu trgovanja u novoj godini na svjetskim deviznim tržištima britanska funta bila je na udaru prodaja, pogođena očekivanjima o ponovnom snižavanju ključnih kamatnih stopa u Velikoj Britaniji.

Nastavio je tonuti i američki dolar kako se intenziviraju očekivanja od daljnjeg smanjivanja kamatnih stopa u SAD-u.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Tečaj eura zabilježio je novu rekordno visoku vrijednost prema britanskoj funti od 74,8 penija, ojačavši 1,4 posto u odnosu na
prethodni tjedna. Funta kontinuirano slabi prema euru od rujna prošle godine a jednoglasna prosinačka odluka britanskih monetarnih čelnika o sniženju ključnih kamatnih stopa u Velikoj Britaniji na 5,5 posto potaknula je prognoze o njihovom daljnjem snižavanju u bliskoj budućnosti.

"Prognoze za britansko gospodarstvo u novoj godini oslabljene su, na njega će vjerojatno utjecati usporavanje rasta u SAD-u više nego na eurozonu. To je razlog slabljenja funte prema euru", tumači Paul Robson iz RBS Global Bankinga. Funta je oslabila i prema zelenoj novčanici, kliznuvši 1,5 posto na 1,9715 dolara.

Iste bojazni vezane uz kamatne stope u SAD-u potkopale su i tečaj dolara prema najvažnijim svjetskim valutama. Euro je tako bio na tjednoj razini na dobitku od 0,25 posto prema dolaru, te se njime u petak trgovalo po 1,475 dolara. Dolar je oslabio i 3,8 posto prema jenu, na 108,4 jena. U odnosu na švicarski franak zabilježio je gubitak od 1,9 posto, tako da stoji 1,1063 franka.

"Pad tečaja dolara ubrzao je zbog sve izraženijih strahovanja da bi američkog gospodarstvo moglo kliznuti u recesiju kao i zbog sve raširenijeg uvjerenja da bi američka središnja banka mogla nastaviti snižavati ključne kamatne stope kako bi zaštitila gospodarstvo od posljedica krize na svjetskim tržištima zajmova", tumači Teo Kah Oon iz Standard Banka.

Trgovci se pripremaju za najgori scenarij u američkom gospodarstvu nakon što je Institut za upravljanje nabavom (ISM) u srijedu objavio da je njegov indeks aktivnosti u sektoru proizvodnje u SAD-u u prosincu kliznuo na 47,7 bodova, što je njegova najniža razina od travnja 2003.

Analitičari su očekivali da će vrijednost indeksa iznositi 50,5
bodova. Očitovanja iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti.
"Očitovanje indeksa ISM ukazuje na recesiju, ne samo u sektoru
proizvodnje već možda i u širem gospodarstvu", konstatirao je Thomas Harr iz Standard Chartered Banka.

Tečaj američke valute dodatno je pritisnuo i rast cijena nafte na
rekordnu razinu od 100 dolara za barel, što je loša vijest za američko gospodarstvo, snažno ovisno o tom energentu. Nadalje, razočarao je i podatak američkog ministarstva rada da u prosincu u SAD-u gotovo i nije kreirano novih radnih mjesta, svega 18.000, te da je stopa nezaposlenosti skočila na pet posto, što je njezina najviša razina u zadnje dvije godine.

Pad tečaja dolara potaknuo je skok cijena zlata na rekordno visoku razinu od 867,90 dolara za uncu budući da se ta kovina općenito smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene