Prema najavljenim investicijama i ove se godine od turizma očekuje glavna uloga u punjenju prazne državne blagajne. Ministar Darko Lorencin je najavio kako do 2020. očekuje 7 milijardi eura investicija u hrvatski turizam.


Šest mogućih ulagača već je poslalo neobvezuće ponude za obnovu ratom uništenog hotelskog kompleksa Kupari u Župi Dubrovačkoj. Investicija je vrijedna više od milijardu i pol kuna. „Tek u drugom krugu kad se raspiše pravi natječaj gdje će investitor dostaviti i obvezujuće ponude može se dogoditi da se javi i veći broj investitora odnosno da se neki iz prvog kruga i ne jave“, kaže Silvio Nardelli, načelnik Župe Dubrovačke.

Vezani članci Arbitraža, ilustracija Sud EU-a proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske, Plenković zadovoljan, Slovenci žaluju Gripa, ilustracija Gotovo 3000 ljudi u Hrvatskoj oboljelo od gripe, djeca najviše na udaru: Liječnici savjetuju kako se zaštititi i što učiniti ako obolite

Više od milijardu kuna težak je i projekt Brijuni. Skupo plaćeni konzultanti za Vladu traže elitnog investitora koji će uložiti u hotele i ekskluzivni turizam. Ulagač se očekuje do jeseni. „Da se tamo konačno naprave hoteli čiji standard će biti iznad vremena konferencije nesvrstanih u Bandumu prije 60 godina“, rekao je premijer Zoran Milanović 03. siječnja 2014.

Prema anketi ministarstva bez Kupara i Brijuna planirane investicije u turizam ove godine iznose oko 408 milijuna eura. Među njima je i novi splitski hostel "101 Dalmatinac“. Radovi još traju, a vrijednost ulaganja je 5 milijuna kuna. Imat će 101 ležaj u 19 soba. „Ovaj hostel će biti specijalan po tome što će biti na temu 101 Dalmatinca ali se nećemo vezati za crtić samo želimo gostima približiti Dalmaciju. Cijela zgrada će biti obojana u bijelo na crne točkice. Uglavnom ciljamo na backpackere iz Engleske, Norveške, Španjolske,...“, kaže mladi poduzetnik Ivan Rađa.

Ove godine želi se privatizirati Hotele Maestral i Hotel Plat u Dubrovniku te Imperial na Rabu. Projekte je ministar predstavljao mogućim ulagačima na brojnim putovanjima ove godine. Posjetio je Kinu, Rusiju, SAD, Ukrajinu, Njemačku pa čak i Azerbajdžan. ACI će u sustav marina u 2014. uložiti 94 milijuna kuna.

Ministar Lorencin je najavio kako do 2020. očekuje 7 milijardi eura investicija u hrvatski turizam.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook