Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FED smanjio kamatnu stopu i otvorio fond za posudbe investicijskim bankama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka središnja banka - Federalne rezerve (FED), povukla je neuobičajeni potez za vikend, objavljujući u nedjelju navečer da će osigurati kratkoročne kredite za ugrožene investicijske kuće na Wall Streetu, što je novi napor kako bi se spriječilo da kreditna kriza izazove daljnje tonjenje američkog gospodarstva.

Središnja banka je prihvatila i smanjenje svoje kamatne stope za posudbe financijskim institucijama sa 3,5 na 3,25 posto, te stvorila novi fond za kratkoročne kredite velikim investicijskim bankama, koji će biti dostupni već u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Prodaja narodnih trezoraca - 4 Država je poželjan dužnik Građani pohrlili po državne trezorce: "To je dobra prilika" Slika nije dostupna Povijesna presuda Vrhovni sud presudio da odluka banaka o promjenjivim kamatnim stopama na švicarski franak - nije zakonita!

"Ti koraci osigurat će financijskim institucijama veću sigurnost u pristupu fondovima", rekao je predsjednik FED-a Ben Bernanke na telefonskoj konferenciji za novinare.

FED je objavio taj potez nakon što je investicijska banka JP Morgan Chase pristala kupiti suparničku banku Bear Stearns za 236,2 milijuna dolara, ugovorom koji predstavlja zapanjujući kolaps jedne od najvećih svjetskih investicijskih banaka. Ugovor se temelji na cijeni dionice Bear Stearnsa od dva dolara, dok je njezina knjigovodstvene vrijednost 84 dolara.

Nova mogućnost posudbe od FED-a - opisana kao "diskontni prozor" hitnih posudbi za banke - trebao bi osigurati investicijskim kućama izvor kratkoročnog kreditiranja na redovnoj osnovi, kada se ukaže potreba.

Novi instrument za stabiliziranje kreditnog tržišta bit će na raspolaganju najmanje šest mjeseci, a može biti i produljen ovisno o uvjetima, objavio je FED. Kamatna stopa na posudbe bit će 3,25 posto.

Ministar financija Henry Paulson pozdravio je potez FED-a, ocjenivši da će on "ojačati stabilnost, likvidnost i redovitost na tržištima".

"Cijenimo akciju koju su večeras poduzele Federalne rezerve", izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino, dodajući kako je ministar Paulson o poduzetim mjerama izvijestio predsjednika Georgea W. Busha.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene