Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europa najpoželjnija destinacija za ulaganja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa privlači velik interes ulagača u nove poslovne pothvate (venture capital), pokazuje istraživanje konzultantsko-revizorske kuće Deloitte.

Europski fondovi koji ulažu u poslovne pothvate ili u start-up kompanije (venture capital) šire se preko granica država u kojima su do sada djelovali, ali im primarni fokus još uvijek ostaje na Europi, pokazalo je globalno istraživanje "Globalni trendovi u ulaganju u poslovne pothvate u 2006." koje je proveo Deloitte u suradnji s EVCA-om (Europska udruga za ulaganje u poslovne pothvate).

Pročitajte i ovo Ilustracija Za podizanje standarda Poljska će dobiti 137 milijardi eura od EU-a: "To je hrpa novca, dobro ćemo ga iskoristiti" Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Trećina ulagača na globalnoj razini (30% ispitanika), koja planira povećati svoja ulaganja, smatra Europu poželjnom destinacijom za buduća ulaganja.

Namjeru da u sljedećih pet godina prošire svoja međunarodna ulaganja ima 66 posto europskih ulagača, koji su pokazali na globalnoj razini najveći interes za međunarodnu ekspanziju. Slijede azijski ulagači sa 56 posto i oni iz Sjedinjenih Američkih Država sa 52 posto.

Dvije trećine europskih ulagača koji planiraju povećati svoja ulaganja to će učiniti u drugim europskim zemljama, od čega njih 32 posto u zapadnoeuropskim, 21 posto u srednjoeuropskim, a 14 posto u istočnoeuropskim državama.

Razlog tako visokog interesa za ulaganje unutar granica vlastitog kontinenta kod europskih ulagača leži u učincima diverzifikacije portfelja, prisutnosti kvalitetnih poduzetnika i visokoj kvaliteti transakcija u zapadnoj Europi. Srednja i istočna Europa tim ulagačima predstavljaju posebno atraktivan cilj zbog jačanja poduzetničkog okruženja.

Planirano povećanje ulaganja u Europu 22 posto američkih i 12 posto azijskih ulagača objašnjava diverzifikacijom i pristupom stranim tržištima, a američki ulagači posebno kao razlog naglašavaju niže troškove u srednjoj i istočnoj Europi. Takvi rezultati istraživanja jasno pokazuju da se u Europi nastavlja trend rasta ulaganja u nove poslovne pothvate (venture capital).

Istraživanje je također pokazalo da ti ulagači na globalnoj razini preferiraju ulaganja u tehnološki sektor, dok europski ispitanici daju prednost "zelenom" pristupu. Već drugu godinu zaredom europski ulagači odabrali su sektor zaštite okoliša i energetiku kao onaj koji će najvjerojatnije doživjeti najveću ulagačku ekspanziju u sljedećih pet godina. Osim energetike i zaštite okoliša, ulagači predviđaju povećana ulaganja u istraživanje i razvoj, proizvodnju i građevinski sektor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene