Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propast europske valute

'Euro će trajati dok to Njemačka bude htjela'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ekonomski analitičari smatraju da krah eura nije na vidiku.

Britanski financijski stručnjaci prognoziraju propast eura, a kao razlog navode ekonomsku krizu koja vlada cijelim kontinentom. Pozivaju se na financijski kolaps koji je pogodio Grčku i Irsku, a strahuju da bi se isti scenarij mogao ponoviti u Španjolskoj i Portugalu.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Premijer Andrej Plenković ULAZAK U EUROZONU Plenković pozvao građane da polože gotovinu u banke: ''Kada za godinu dana budemo išli u dućan, plaćat ćemo eurima''

Ekonomski analitičar Luka Brkić ne slaže se s britanskim kolegama. Kaže kako je pitanje opstanka euro zone pitanje opstanka cijele Europske unije. 'Europska unija sada sadrži 12 monetarnih i 27 fiskalnih politika i logično je da je koordinacija kompleksija od koordinacije nacionalnih politika', kaže Brkić i ističe kako bi vraćanje na nacionalne valute bilo itekako kompleksno i zahtjevno.

>> Euro će propasti?

'Sama ideja europskom integriteta kao jednu od temeljnih postavki imala je jedinstvenu valutu, tako da tvrdnju o propasti eura ne podržavam. Naravno da ima problema i poteškoća, ali ima ih i tamo gdje euro nije valuta', objašnjava Brkić.

'Crne prognoze dolaze od onih koji su bili protiv euro zone'

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra kako kraj eura nije na vidiku i naglašava da crne prognoze dolaze od ekipe koja je bila protiv osnivanja euro zone. '16 zemalja članica EU-a ima euro za valutu, ali svaka od tih zemalja ima politički suverenitet, no nema monetarni. Kod ovakvih slučajeva sve dobro funkcionira kada je faza napretka, ali se u krizi članice ne mogu dogovoriti', pojašnjava Jurčić.

Ističe da iako euro bilježi gubitke u Grčkoj, Irskoj, Portugalu, Španjolskoj i Italiji, njegovu stabilnost čuva Njemačka. 'Euro će trajati sve dok se to Njemačkoj bude isplatilo, jer njoj kao najvećoj europskoj izvoznici odgovara zajednička valuta koja joj smanjuje rizike i troškove trgovine', pojasnio je Jurčić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene