Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski ekonomski analitičari smatraju da krah eura nije na vidiku.


Britanski financijski stručnjaci prognoziraju propast eura, a kao razlog navode ekonomsku krizu koja vlada cijelim kontinentom. Pozivaju se na financijski kolaps koji je pogodio Grčku i Irsku, a strahuju da bi se isti scenarij mogao ponoviti u Španjolskoj i Portugalu.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvati bi euro! Slika nije dostupna Evo koji izazovi čekaju guvernera Vujčića!

Ekonomski analitičar Luka Brkić ne slaže se s britanskim kolegama. Kaže kako je pitanje opstanka euro zone pitanje opstanka cijele Europske unije. 'Europska unija sada sadrži 12 monetarnih i 27 fiskalnih politika i logično je da je koordinacija kompleksija od koordinacije nacionalnih politika', kaže Brkić i ističe kako bi vraćanje na nacionalne valute bilo itekako kompleksno i zahtjevno.

>> Euro će propasti?

'Sama ideja europskom integriteta kao jednu od temeljnih postavki imala je jedinstvenu valutu, tako da tvrdnju o propasti eura ne podržavam. Naravno da ima problema i poteškoća, ali ima ih i tamo gdje euro nije valuta', objašnjava Brkić.

'Crne prognoze dolaze od onih koji su bili protiv euro zone'

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić smatra kako kraj eura nije na vidiku i naglašava da crne prognoze dolaze od ekipe koja je bila protiv osnivanja euro zone. '16 zemalja članica EU-a ima euro za valutu, ali svaka od tih zemalja ima politički suverenitet, no nema monetarni. Kod ovakvih slučajeva sve dobro funkcionira kada je faza napretka, ali se u krizi članice ne mogu dogovoriti', pojašnjava Jurčić.

Ističe da iako euro bilježi gubitke u Grčkoj, Irskoj, Portugalu, Španjolskoj i Italiji, njegovu stabilnost čuva Njemačka. 'Euro će trajati sve dok se to Njemačkoj bude isplatilo, jer njoj kao najvećoj europskoj izvoznici odgovara zajednička valuta koja joj smanjuje rizike i troškove trgovine', pojasnio je Jurčić.