Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija Europske unije i guverneri središnjih banaka u poljskom su Wroclawu dogovorili da europske banke treba ojačati.


'Došli smo do zaključka da je nužno ojačati naš financijski sustav', rekla je španjolska ministrica Elena Salgado nakon sastanka. 'Postoji konsenzus da bi za naše financijske institucije bilo dobro da ojačaju kapital kako bi se uskladile sa zahtjevima Basela III i da se mogu nositi s krizom', rekla je.

'S našeg gledišta jasna nam je potreba rekapitalizacije banaka', ocijenio je švedski ministar financija Anders Borg.

Ministri su počeli razgovarati o porezu na financijske transakcije, ali nije postignut dogovor. 'Nema zajedničkoga stajališta o porezu na financijske transakcije u Europi. Tek smo počeli raspravu o tome i još nema odluke', rekao je povjerenik za unutrašnje tržište Michel Barnier.

Sjedinjene Države ne žele uvesti takav porez, što otežava posao Europi jer postoji strah da bi se trgovanje gurnulo u New York.

Njemačka je objavila da će možda inzistirati na tom porezu isključivo u euro-zoni, ako ga zemlje poput Britanije odbiju poduprijeti, ali i u eurozoni ima skeptičnih, poput Italije.

Vezani članci Slika nije dostupna Cameron imenovao novog britanskog povjerenika u EK Slika nije dostupna Erdogan optužuje Europsku uniju da je licemjerna: 'Tko vam daje pravo?'