Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Državni inspektorat tijekom ljeta zapečatio 1.749 smještajnih objekata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni inspektorat je tijekom ovoljetne turističke sezone, od 16. lipnja do 31. kolovoza, obavio ukupno 20.491 inspekcijskih nadzora ugostiteljske i turističke djelatnosti, pri čemu su inspektori uz ostalo otkrili 67 radnika koji su radili na crno, 55 stranaca bez radne i 140 stranaca bez poslovne dozvole za rad u Hrvatskoj, te zbog nelegalnog rada zapečatili 1.749 smještajnih jedinica (soba i apartmana), kao i 85 ugostiteljskih objekata.

O tome su danas izvijestili iz Državnog inspektorata, čiji su inspektori sukladno programu mjera hrvatske Vlade za suzbijanje sive ekonomije inspekcijske nadzore i ovoga ljeta usmjeravali prvenstveno na bespravno iznajmljivanje smještajnih objekata, na zapošljavanje i uvjete rada u poslovima vezanim uz ugostiteljstvo i turizam kao i na legalitet rada stranaca u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Izvješće Pentagona tvrdi da su opaženi NLO-i obični objekti i fenomeni Ništa od malih zelenih Pentagon o opaženim NLO-ima: "U popularnoj kulturi vlada narativ..." Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura

U 1.373 inspekcijskih nadzora kod poslodavaca u ugostiteljsko-turističkoj djelatnosti i manjim dijelom trgovine i pekarstva, inspektori rada zatekli su ukupno 67 radnika koje poslodavci nisu prijavili na obvezno mirovinsko i osnovno zdravstveno osiguranje ("rad na crno"), 55 stranaca bez radne dozvole za rad u Hrvatskoj te 140 stranaca bez poslovne dozvole za rad.

Od 161 rješenja donesena temeljem Zakona o strancima, poslodavci su uplatili novčane kazne u ukupnom iznosu od 630 tisuća kuna u korist državnog proračuna.

Inspektori rada donijeli su i 18 rješenja o zabrani prekovremenog i noćnog rada malodobnika, te četiri rješenja o zabrani prekovremenog rada malodobnika.

Gospodarski su inspektori utvrdili 6.188 povreda propisa za što su nadležnim prekršajnim sudovima podnijeli 3.051 optužnih prijedloga, izdali i naplatili 92 prekršajnih naloga u iznosu od 595.440 kuna te naplatili 2.455 kazni na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu višem od 3,41 milijun kuna.

Iz Inspektorata navode i da su od 867 usmenih rješenja koja su u 690 slučaja izvršena pečaćenjem, zbog nelegalnog pružanja usluga smještaja zapečatili 1.749 smještajnih jedinica (soba i apartmana) s ukupno 5.772 ležaja (lani u istom razdoblju bilo je zapečaćeno 1.157 smještajnih jedinica sa 4.139 kreveta).

Pritom se u 115 slučajeva radilo o strancima-fizičkim osobama, i to najčešće slovenskim, njemačkim, talijanskim, mađarskim, slovačkim, češkim, irskim, danskim, američkim i drugim državljanima. To je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 33 posto, napominju iz Inspektorata.

Zapečaćeno je 85 ugostiteljskih objekata (restorani, barovi i objekti jednostavnih usluga) zbog nelegalnog rada (bez MTU), a radi prekoračenja radnog vremena u 16 slučajeva ugostitelji su otkupili kaznu pečaćenja novčanom kaznom u iznosu od 30 tisuća kuna (ukupno 480 tisuća kuna), dok su u 10 slučaja ugostiteljski objekti zapečaćeni na rok od 30 dana.

Sukladno zakonu o pružanju usluga u turizmu, doneseno je 108 usmenih rješenja o zabrani rada, a tamo gdje nije bilo moguće pečaćenje primjenjivao se drugi pogodan način, novčane kazne, pri čemu je zbog neizvršenja rješenja naplaćeno 70 tisuća kuna.

Inspekcijskim nadzorima u području zaštite potrošača-korisnika usluga utvrđeno je ukupno 848 povreda propisa pri čemu je pokrenuto 201 optužni prijedlog te naplaćeno 89 kazni na licu mjesta u iznosu od 111 tisuća kuna.

Obavljeno je i 2.817 kontrola kvalitativne ispravnosti hrane, od čega je u 131 slučaju utvrđena povreda zakona o hrani, o stočarstvu i o vinu, zbog čega su donesene odgovarajuće upravne mjere, te je podneseno 115 optužnih prijedloga nadležnim prekršajnim sudovima.

Iz Državnog inspektorata ističu da su tijekom turističke sezone nadzirali i propise iz domene intelektualnog vlasništva, proizvode označene žigom, glazbena i kinematografska djela na nosačima zvuka i slike, računalne programe i slično, promet glazbenih djela (pirata), kao i autorska prava na računalnim programima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene