Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski poduzetnici na društvenim mrežama Hrvatsku često zbog birokratskih poteškoća nazivaju 'apsurdistan'. To je zapravo zemlja protujerčnih, nelogičnih, suvišnih i prilično bizarnih zakonskih propisa.


Ukoliko ste i vi naišli na neki apsurdni propis ili zakon javite nam na moj.report@novatv.hr!

Na kakav apsurd dana ću naletjeti, pita se poduzetnik Saša Cvetojević. Apsurdno je, kaže, kad vas za prekršaj iz zaštite na radu kažnjava sudac koji sjedi na stolici koja ne odgovara propisima. Ali to je tek uvod u birokatsku prašumu 'apsurdistana'.

Vezani članci Covid potvrde - 4 Možete li dobiti otkaz ako se ne želite cijepiti ni testirati? "Sada se prvi put nalazimo u ovakvoj situaciji" Carina (Foto: Arhiva/Petar Glebov/PIXSELL) Strogi carinski propisi: zbog dvije vreće kupusa kažnjen s 5100 kuna, za 11 kila mesa - kazna 22 tisuće kuna

>> TEMA DANA: Gdje ste naišli na apsurdne propise ili zakone?

'Pa službenici često ne znaju što sve treba za dobiti određene poticaje za zapošljavanje ljudi. Pa tako nije uopće navedeno da potvrda o poreznom dugu ne smije biti starija od 14 dana, što za druge stvari nije nužno. Onda dođete tamo pa s tom potvrdom ne možete ništa. Pa onda odete i pokušate izvaditi potvrdu pa službenica na poreznoj kaže, 'a ne možete je izdvaditi''.

>> Milanović o investicijama: Kao da je nama u interesu da stvari idu sporo...

Poslovni tjednik 'Lider' čak je imao imali natječaj za najapsurdniji hrvatski, odnosno 'apsurdistanski' propis. 'Da ako ste kupovali 5 kilograma hrane za piliće kao neki penzić koji ima kući 10 pilića da je morao ostaviti svoj JMBG, što naravno ljude unezvjeri. Jer vi ako kupujete 5 tona umjetnog gnojiva po svijetu, od kojeg možete napraviti razorni eksploziv, ne morate ostaviti podatke', kaže Miodrad Šajatović, glavni urednik Lidera.

'Svaki poduzetnik može odmah nabrojati 10 apsurda'

'Svakodnevno je tako. Kad gradite neku infrastrukturu, često puta morate platiti da bi je izgradili. I onda HEP-u sutra dođete i kažete 'ja bih još struje', a oni kažu 'ne, jer tu trafostanicu koju ste izgradili i poklonili nama, već smo spojili druge na nju', objašnjava Cvetojević.

Svaki bi hrvatski poduzetnik, kaže Šajatović, mogao odmah nabrojati barem 10 apsurda. 'Jedino putničke agencije smiju organizirati kongrese. Mi kažemo 'mi ne organiziramo kongrese'. Onda se ispostavi da u Zakonu nema defincije što je kongres', opisuje Šajatović. 

Saša Cvetojević svakodnevno preko društvenih mreža upozorava na primjere 'apsurdistana'. Smatra da je to najbolji način borbe - jednostavni rječnik uz primjere iz prakse.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju